ЧИ МОЖНА ВИСАДЖУВАТИ ЛІЛІЇ НАВЕСНІ ТА ЯК КРАЩЕ ЦЕ ЗРОБИТИ

Лілії - це квіти-багаторічники, які будуть прикрашати ваші клумби і полісадники більше п'яти років. Існує понад 100 видів лілій з різноманітними формами бутонів і квітів, забарвленнями і особливостями вирощування та цвітіння. Ароматні і вишукані, вони - предмет гордості будь-якого садівника.

До висадки цибулин потрібно підійти з повною відповідальністю, щоб дорослим рослинам було комфортно протягом усього подальшого життя. Пересадками краще не захоплюватися - кожна процедура послаблює цибулину, роблячи її вразливою до хвороб.

Садити бульби лілій можна по весні, або восени. Краще, звичайно, для цього підходить осінній період, але у весняній посадки теж є свої переваги.

ЯКІ ЛІЛІЇ ВАРТО САДИТИ ВІДРАЗУ В ВІДКРИТИЙ ГРУНТ

Для посадки цибулин лілій навесні може бути кілька причин: запізніла покупка квітів для культивування, відсутність достатньої кількості часу у квітникаря або ж покупка посадкового матеріалу конкретно для весняної висадки.

Навесні садити можна тільки бульби пізноквітучих сортів: Rio Negro, White Haven, Marco Polo, Rialto.

ПЕРЕВАГИ І НЕДОЛІКИ ВЕСНЯНОЇ ПОСАДКИ В ГРУНТ

До позитивних сторін ранньовесняньої висадки відноситься:

відсутність ймовірності вимерзання цибулин в період зимових морозів, адже придбані навіть восени, їх легко зберегти до весни в холодильнику;

при дотриманні умов зберігання, з таких цибулин виростають здорові рослини;

непотрібність зимових укриттів;

захист від гризунів, які часто харчуються бульбами рослин в холодну пору року.

Недоліки теж слід враховувати:

якщо рослина до стадії цвітіння не встигає пустити досить коренів, харчування здійснюється за рахунок енергії цибулини, через що бутони можуть не розкриватися, а самі лілії - погано цвісти;

цибулини-дітки можуть взагалі не з'явитися через короткий термін розвитку, що негативно позначається на можливості розведення;

якщо літо видасться холодним, квітів не буде взагалі.

ЯКА ДІЛЯНКА ПІДІЙДЕ ПОПУЛЯРНИМ СОРТАМ ЛІЛІЙ

Вибір місця посадки - один з найважливіших етапів для здорового розвитку цибулинних. Це світлолюбні культури, лише деякі з них можуть рости в півтіні. Найкраще садити на добре освітленій ділянці.

Тип грунту теж має величезне значення. Підходять легкі грунти, добре дреновані і родючі. Перед висадкою землю глибоко перекопують, додають перегній і попіл, пісок, вносять добрива (фосфат і калій).

Ділянка також повиненна бути добре захищена від вітру, але досить провітрювана.

ТЕРМІНИ ПОСАДКИ ЛІЛІЙ НАВЕСНІ

Щоб рослини належним чином розвивалися, не варто зволікати з посадкою цибулин в ґрунт. При зволіканні вони не зможуть нормально прижитися, будуть слабшати і хворіти.

Найкраще висаджувати їх у другій половині квітня, коли земля достатньо розмерзнеться і прогріється.

ПРОЦЕС ПОСАДКИ ЛІЛІЙ В ГРУНТ

При одиночній посадці цибулин викопують великі і глибокі лунки. Дно ретельно розпушують, додають перегній і добрива, перемішують і заливають водою. Коли земля вбере рідину, в лунках розміщують заздалегідь підготовлений посадковий матеріал.

Цибулини попередньо замочують у розчині марганцівки, після чого видаляють засохлі та пошкоджені коріння, а також вкорочують довгі. Розміщують бульби в лунках, розподіляючи і злегка утоплюючи корінці по сторонам.

Зверху присипають перегноєм і землею. Після чого рясно поливають.

Якщо висадити потрібно відразу багато квітів, готують загальні борозни з дренованим дном. Рослини розміщують на відстані 20-40 см одна від одної.

Замість перегною допустимо використовувати торф. Цибулини присипають майже повністю землею, на поверхні залишаються лише пару сантиметрів паростків.

У догляді лілії дуже вимогливі, але нічого особливого робити не доведеться. Полив здійснюється в міру підсихання землі. Підгодовують їх лише перед цвітінням і після нього, щоб забезпечити здоров'я і можливість до появи бутонів на наступний рік.

Регулярна прополка також необхідна, щоб сміттєві культури не забирали з землі корисні речовини, призначені для лілій. Рихлити землю потрібно по весні, щоб забезпечити доступ кисню до коренів, а також восени, перед холодами. На зиму рослини вкривають соломою або торфом, щоб уникнути промерзання.

Не страшно, якщо час посадки лілій довелося на ранню весну. Головне - правильно підготувати землю: внести потрібні добрива, добре дренувати, розпушити і зволожити, а також внести суміш, яка буде відлякувати капустянок. Важливим є і стан цибулин: слабкі і сухі коріння краще обрізати, дозволяючи цибулині пустити нові.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×