КРАЩІ СОРТИ ОГІРКІВ

Огірок - представник овочевої культури, однорічна рослина. Неможливо уявити раціон середньостатистичної людини без огірків. Їх вживають не тільки свіжими, але і в консервованому, засоленому, маринованому вигляді. Це один з важливих інгредієнтів салатів, закусок, холодних страв, косметичних і доглядачих засобів.

Завдяки селекції, існує більше 50 різноманітних сортів, і у кожного є особливості, переваги і недоліки. Для різних сфер застосування вирощують різні види, враховуючи їх розмір, консистенцію м'якоті і смакові якості.

П'ять відомих сортів огірків для вирощування у відкритому грунті

Всі сорти поділяють на ранні, пізні і середньостиглі. Друга класифікація - для культивування в теплицях або під відкритим небом. Завдяки особливостям українського клімату, все необхідне для культивування огірків у відкритому грунті - це бажання і ділянка родючої землі.

Кращі сорти:

1. Самородок

2. Степовий

3. Ніжинський

4. Партенокарпічний

5. Засолочний

Ці види відомі високоврожайністю і стійкістю до кліматичних змін. Якщо сумлінно доглядати за рослинами, дотримуючись всіх правил та враховуючи специфіку і потреби кожного виду, можна забезпечити собі рясний урожай, який почнеться в квітні, а закінчиться лише в жовтні.

Особливості кращих сортів огірків: час посадки, врожаю, розміри, як виглядають, де використовуються.

САМОРОДОК

Сорт являє собою гібрид, запилення якого відбувається за допомогою комах. Відноситься до ранньостиглих рослин, плоди визрівають через шість тижнів після сходів. Зеленці циліндрової форми досягають 10-14 см в довжину. Маса плоду в межах 80 гр.

Рослина проявляє стійкість до більшості захворювань, властивим культурі: не боїться ні справжню, ні неправдиву борошнисту росу, кладоспоріоз, вірус огіркової мозаїки.

Плоди використовують як свіжими - в салати, холодні страви, так і для маринування.

Специфіка вирощування:

● грунт повинен бути легким і родючим, підготовленим з осені додаванням добрив (фосфор, калій, гній);

● потрібна достатня кількість світла і тепла;

● полив регулярний і рясний, в іншому випадку плоди можуть гірчити;

● між рослинами витримують дистанцію в півметра;

● час посіву насіння - в період з квітня по травень.

СТЕПОВИЙ

Рослина запилюється не самостійно, відноситься до середньостиглих сортів, дозріває через шість тижнів після сходів. Найбільшстійка  до посухи, в порівнянні з іншими сортами огірків. При належному догляді дає багатий урожай коротких плодів циліндричної форми. Довжина зеленця досягає 10-12 см, вага від 80 до 130 грам. Виявляє стійкість до несправжньої і справжньої борошнистої роси, кореневих гнилей.

Даний сорт вважається універсальним, тому що підходить для вживання свіжими, маринування та засолювання.

Посів у відкритий грунт проводять в травні, коли земля буде прогріта до температури 12-15ºС. Насіння висаджують в підготовлені лунки, у міру проростання проріджують до відстані між сходами 0,7 метра. Дистанція між грядками не повинна бути менше 30 см. Перший урожай можна очікувати вже на останніх тижнях червня.

НІЖИНСЬКИЙ

Середньостиглий сорт огірків злегка подовженої яйцевидної форми. Зеленці досягають 13 см в довжину при вазі 90-110 грам. Найкраще підходить для засолювання.

Особливості культивування:

● необхідна підв'язка;

● висаджують в квітні і травні;

● дозріває через 50-60 днів;

● підходить як сонячна ділянка, так і півтінь;

● збір плодів з липня по серпень.

Відстань між окремими рослинами повинна бути 30-40 см.

ПАРТЕНОКАРПІЧНИЙ

Це окремий вид огіркових культур, який характеризується відсутністю потреби в запиленні взагалі. Всі що з'являються квітки - жіночі, що робить сорти особливо плодоносними і придатними як для культивування під відкритим небом, так і в теплиці.

Плоди без гіркуватості, універсальні в подальшому використанні: вживаються свіжими, консервованими і солоними.

Кращі представники: Весела компанія, Зозуля, Китайське диво.

ЗАСОЛОЧНИЙ

Вважається середньораннім типом, запилюється за допомогою комах. Зеленці циліндричні, довжиною 9-14 см при вазі 100-120 гр. Найбільш підходить для солінь і консервації, проявляючи відмінні смакові якості.

Особливості посадки і догляду:

● в грунт потрібно завчасно внести органіку;

● лунки розміщують на відстані 50-60 см;

● батоги підв'язують до шпалери або вирощують в розстил;

● потрібен своєчасний полив, прополка і підгодівля.

Вважається невибагливим і врожайним, при високих показниках стійкості до хвороб.

Хоч кожен сорт має свої відмінні якості, основи догляду за огірками не сильно відрізняються: потрібно вчасно поливати, підгодовувати і прополювати землю, щоб сміттєві культури не забирали корисні речовини. Будь сорт буде приносити багатий урожай, якщо подарувати йому достатньо часу і турботи.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×