Більшість садових квітів висаджують восени або в кінці літа, в весняний період зазвичай садять ранні цибулинні, насінні і бульбові рослини. Вибір пори року для посадки залежить від примхливості квітки: які умови необхідні для здорового розвитку - тепло, світло, температура грунту, вологість.

Найчастіше для весняної посадки підбирають швидкозростаючі квіти, які розпускаються протягом пари місяців.

Оскільки холодпа іноді затягуються до кінця весни, і грунт непридатний для розвитку квітів, з лютого-квітня садівники готують розсаду. Посадковий матеріал висаджують в горщики, ящики або контейнери з легким і поживним субстратом. Розсаду поливають у міру підсихання землі, попутно розпушують. У квітні-червні рослини переносять у відкритий грунт.

ЯКІ КВІТИ МОЖНА САДИТИ НАВЕСНІ

З цибулинних для весняного вирощування підійдуть підсніжники, проліски, гіацинти і крокуси. З насіннєвих - айстри, хризантеми, петунії, чорнобривці, гвоздики і дзвіночки. Серед бульбових теж є весняні представники - деякі сорти хризантем, жоржин, бегонії.

Садити квіти навесні можна тими ж способами, що і в інші пори року - розсадою, насінням, діленням і живцями. Перш за все зацвітуть попередньо пророщені рослини, висаджені після потеплінь в грунт. Посів насіння в ранньо-весняний період перші бутони дасть в середині-кінці червня. Живцювання і ділення проводять з тими рослинами, які вже ростуть на клумбах, але доведеться чекати, поки черешки або бульби приживуться, так що перше цвітіння  буде в середині літа.

ОПТИМАЛЬНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПОСАДКИ - ЗАПОРУКА ЦВІТІННЯ

Грунт для весняної висадки рослин повинен бути родючим і прогрітим. Важливо враховувати індивідуальні особливості обраних квітів:

цибулинні не переносять застою вологи, через яку може загнивати коренева система;

деякі культури краще розвиваються в тіні, деякі - на сонячних ділянках;

місцевість повинна бути захищена від сильних вітрів.

Більшість квітів не морозостійкі, тому з висадкою в клумби при нестабільному кліматі краще не поспішати. Теплолюбні рослини пересаджують в кінці травня - початку червня, коли ризик заморозків близький до нуля.

ЯК ПРАВИЛЬНО САДИТИ РОЗСАДУ В ГРУНТ

Для кожного окремого представника, правила пересадки розсади індивідуальні.

Айстри висаджують у другій половині травня. Відстань між квітами залежить від сорту: для бордюрних - 15-20 см, для високорослих - 25-30 см. Поливати і підгодовувати починають через тиждень після висадки.

Петунії у відкритий грунт пересаджують в квітні. Відстань між лунками має бути не менше 25-30 см.

Чорнобривці готові до пересадки в кінці квітня - початку травня. Морози не переносять, тому іноді краще довше почекати, ніж занапастити всю розсаду. Рослину разом із землею фіксують в лунці і поливають. Інтервал між лунками має бути 15-30 см, залежить від сорту.

Розсаду гвоздики розміщують на відстані 15-20 см одна від одної. Поливають і мульчують.

Дзвіночки готові до висадки в кінці весни - початку літа. Відстань між посадками залежить від сорту: для високих - 0,4-0,5 метра, для середніх - 0,2-0,3 метра, для низьких - 0,1-0,15 метра.

ОСОБЛИВОСТІ ПОЛИВУ РОСЛИН

Зволожувати грунт потрібно в міру необхідності. Навесні опадів буває не так багато, тому слід дотримуватися регулярності. В середньому один полив доводиться на 7-10 днів, щедрість залежить від виду рослини.

У періоди активного росту починають підгодовувати - вносити рідкі добрива, мінеральні або органічні.

ДЕКІЛЬКА ПОРАД ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ РАННЬОВЕСНЯНИХ КВІТІВ

Щоб перші яскраві вкраплення квітів з'явилися на вашій ділянці вже в лютому-березні, готуватися треба з осені. Ранньовесняні рослини морозостійкі і розпускаються після потеплінь. Першими пробиваються крізь сніг: проліски, морозники, проліски, в березні - крокуси, первоцвіти, фіалки, хіонодокси, білоцвітники.

Якщо посадити квіти з осені не вдалося, не варто поспішати висаджувати рослини у відкритий грунт після першого потепління: низка заморозків і відлиг може погубити і насіння, і розсаду. Краще набратися терпіння і дочекатися більш-менш стабільної погоди.

Ранньоквітучі культури, в більшості своїй, швидко відцвітають. Для продовження цвітіння їх можна підгодовувати, а відцвілі бутони відразу видаляють. Щоб зменшити обсяги робіт, можна розташовувати їх в невеликих клумбах.

Після сірих зимових днів ніщо не радує так, як перші яскраві квіточки, що визирають з-під снігу. Вирощування ранніх квітів - рішення садівника. Більшість з них не вимагають особливого догляду і уваги, а прикрашати полісадники можуть можуть цілий сезон. Правильно підібрана композиція рослин дозволить вашому саду цвісти і пахнути з березня по листопад.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×