ДОГЛЯД ЗА ГЛАДІОЛУСАМИ

Гладіолус (шпажникк) - бульбоцибулинна рослина сімейства ірисового. Свою другу назву квіти отримали за рахунок свого зовнішнього вигляду: довгі високі стебла з вузьким листям і пишними суцвіттями. Початок і тривалість цвітіння залежить від сорту і часу висадки - з кінця липня по жовтень. Гладіолуси дуже вибагливі у догляді.

Існує ряд основних правил, які обов'язково потрібно дотримуватися:

  • кожні два роки цибулини пересаджують, чергуючи грунти з різним складом;

  • висаджують в шаховому порядку або рядами, від маленьких до великих;

  • глибина посадки залежить від типу грунту (для легких грунтів - в чотири рази більше діаметра цибулини, для важких - в три рази більше);

  • дитинку- бульбоцибулину за кілька днів до посадки очищають від щільної луски, після висадки полив потрібен через день;

  • місце вибирають добре освітлюване і яке добре прогрівається, в тіні знижується ймовірність цвітіння;

  • на місці зростання повинна бути нормальна циркуляція повітря;

  • високим квітам необхідна підв'язка до опори.

  • Ретельний догляд забезпечить здоровий ріст, швидкий розвиток і пишне цвітіння.

ПРАВИЛЬНИЙ ПОЛИВ - ГОЛОВНИЙ АСПЕКТ У ДОГЛЯДІ ЗА ГЛАДІОЛУСАМИ

Зволоження грунту повинно бути правильним, адже поверхневий полив прискорить розвиток хіба що бур'янам. Між квітковими рядами готують лунки глибиною від 3 до 5 см, по яким пускають воду з розрахунком 10-12 літрів на 1 м², краплі не повинні потрапляти на листя.

Поливи проводять раз на декаду, в особливо спекотні і посушливі періоди - щодня, у вечірній час або рано вранці. Це запобіжить перегрівання грунту і забезпечить квітам достатню кількість вологи.

Після зволоження (в тому числі, після інтенсивних опадів) землю рихлять в обов'язковому порядку. Для полегшення роботи використовують мульчу.

ЗАСТОСУВАННЯ МУЛЬЧІ В ДОГЛЯДІ ЗА ГЛАДІОЛУСАМИ

Мульча - це покривання грунту органічними або неорганічними матеріалами. Вона захищає культури від шкідників, перешкоджає появі бур'янів і сприяє збереженню вологи. Мульчування полегшує роботу садівникові і рятує рослини в періоди посухи.

В якості мульчі для гладіолусів використовують органічні речовини: торф, перегній, солома, компост, трави або соснова хвоя. Не можна використовувати тирсу - вона підвищує кислотність грунту, що не підходить цим рослинам. Найкраще викладати мульчу п'яти-сантиметровим шаром, коли паростки досягнуть висоти 10 см.

ОСОБЛИВОСТІ ПІДЖИВЛЕННЯ

Ефективними будуть виключно рідкі підживлення - сухі практично не впливають на ріст і розвиток гладіолусів. Внесення поживних речовин в грунт протягом усіх стадій розвитку - найважливіший і складний етап у догляді за гладіолусами. Його не можна спростити або пропустити.

Квіти потребують як мінералів, так і органіці. В якості останніх краще підійде настій пташиного посліду. Кінський гній використовувати для гладіолусів не рекомендується.

При комплексному підході листя обприскують з двох сторін мінеральним підживленням, але всього пару раз за сезон в холодну пору доби.

ВИДИ ПІДЖИВЛЕННЯ В РІЗНІ ПЕРІОДИ

Перше підживлення проводять після появи 2-3 листків. Вносять стандартну дозу азотних добрив або повні мінеральні добрива з низьким вмістом калію (25-30 грам - азот, 15-20 грам - калій, 30-40 грам - суперфосфат).

Пізно висаджені рослини вперше підживлюють після появи четвертого листа.

Друге проводиться перед появою бутонів, коли квіти потребують фосфору. Для цього використовують ті ж елементи, тільки в інших пропорціях: калій і азот - по 10-20 грам, фосфор - 20 грам. Або підживлюють стандартною порцією фосфорно-калійної суміші.

Третє, і останнє, проводиться перед розпусканням бутонів. На цей раз азот не додають, тільки 30-40 грам фосфору і 15-20 грам калію. З другої половини серпня додавати мінеральні речовини в грунт, де ростуть гладіолуси, не можна.

ЧОМУ ВИКОРИСТАННЯ ПІДЖИВЛЕННЯ НЕБЕЗПЕЧНО ДЛЯ ПРИПИНЕННЯ ЦВІТІННЯ

Дуже обережно потрібно використовувати азотисті добрива. Причин цього кілька.

По-перше, азот провокує бурхливий ріст зелені, що сприяє витягуванню квітконосу. Кількість бутонів при цьому залишається незмінним, і під час цвітіння рослини виглядають розрідженними.

По-друге, активний розвиток листя буде забирати у рослини більшу частину поживних речовин, в тому числі і призначені бутонам. Через їх нестачу гладіолус може попросту не зацвісти.

Через великий обсяг рідких добрив цибулина може почати підгнивати, тому застосовувати їх варто помірно.

Гладіолуси - одні з найбільш вибагливих цибулинних. Догляд за ними повинен бути регулярним і ретельним, але складнощів в ньому практично немає. Подаруйте рослинам достатньо часу і турботи - і вони відплатять вам чудовим  ароматом і яскравими фарбами суцвіть.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×