ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ ПО ЗБЕРЕЖЕННЮ САДЖАНЦІВ ДО ПОСАДКИ НАВЕСНІ

Кожен садівник стикався з ситуацією, коли куплені рослини висаджувати пізно через ранні морози, і потрібно їх зберегти в зимовий період, чекаючи весни. 

Або куплені вони були вчасно, але весна не хоче наступати: холод, земля промерзла, і шансів вижити у саджанців при таких кліматичних умовах немає. У таких ситуаціях слід задуматися над зберіганням посадкового матеріалу до потеплінь.

Для деяких морозостійких рослин небезпека висадки в холодну пору року перебільшена: їх кореневі системи здатні розвиватися при температурі 3ºС. Так що навіть в листопаді рослини можуть прижитися. Тому перш, ніж відкладати висадку саджанців до весни, переконайтеся, що вже дійсно занадто пізно.

Якщо рішенням було почекати до теплої пори року, готуйтеся розташовувати посадковий матеріал в будинку. Щоб рослини не пускали паростки і корінці в домашніх умовах зберігання, які при посадці в грунт гинуть, потрібно слідувати нескладній інструкції:

1. ПОПЕРЕДНІЙ ОГЛЯД САДЖАНЦІВ

Уважно огляньте рослини до укладання на зберігання. Це серйозна процедура, за результатами якої буде залежить здатність саджанця до адаптації до грунту. Якщо почки почали рости, але не досягли 2 см, рослини можна помістити в прохолодне місце без підготовки. Занадто довгі, темно-бурі, сухі і уражені грибковими захворюваннями пагони обрізають до здорової тканини, після чого зрізи обробляють аптечною зеленкою.

Кореневища теж підлягають ретельному огляду. Довгі і пошкоджені корінці вкорочують. Пересушені можна просто змочити водою, після чого всю кореневу систему загортають у вологу тканину.

Саджанці троянд додатково вимагають огляду місця щеплення. У разі занадто високого розташування без захисного шару парафіну, його оббризкують водою і загортають плівкою або поліетиленом.

2. УПАКОВКА ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ

Підготовлені рослини обертають тонкою поліетиленовою плівкою, в якій обов'язково проробляють отвори для доступу повітря. Якщо цього не зробити, з'явиться ризик загнивання саджанців, незважаючи на прохолодні умови зберігання. Поверх плівки обертають газету, яку закріплюють гумками. Упакований посадковий матеріал укладають в контейнер і переносять в приміщення для зберігання.

3. ВИБІР МІСЦЯ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ

Після упаковки саджанців потрібно подбати про місце, де вони будуть зберігатися до весни. Дане приміщення повинне відповідати вимогам по температурному режиму, рівню вологості і освітленості. Вологість повинна бути помірною, ідеальна температура - 0-5ºС. Для тривалого зберігання добре підійде темний льох або нижня полиця холодильника.

Важливо забезпечити рослинам стан спокою: нема потреби їх переглядати щотижня, досить обмежитися щомісячним оглядом почок. В таких умовах саджанці можуть зберігатися довго, тому що рослини впадають в сплячку.

4. ЗБЕРІГАННЯ ВЕЛИКИХ САДЖАНЦІВ

Далеко не кожна молода рослина поміститься на полиці холодильника. Юних представників яблунь, смородини і декоративних чагарників, наприклад, троянд, поміщають в підвал або льох, де зберігають при температурі від 0 до 2ºС.

Для цього готують ящики з піском, в які викладають рослини. При цьому кореневу систему не розгортають, а стебла присипають вологим піском. Він буде підтримувати рівень вологи, не допускаючи пересихання почок.

5. Як зберігати кореневищні багаторічні

Багаторічні рослини самі по собі морозостійкі, наприклад, півонії. Якщо зберігання - вимушений захід, їх можна помістити в контейнери з вологим піском, які виставляються в підвал або льох.

6. Зберігання цибулинних

Цибулини під час зберігання треба оберігати від пересихання. Посадковий матеріал поміщають в злегка зволожений сфагнум (торф'яний мох) і загортають щільним папером. Зберігають при температурі 4 º С без доступу світла. Перевіряють рівень вологості і стан рослин раз в тиждень.

7. Підготовка до  висадки

Саджанці, які зберігалися в темному місці, не можна різко виносити на світло - дуже великий ризик «світлового» опіку рослини. Тому перший тиждень після сплячки їм дають можливість прокинутися: виставляють спочатку в півтінь, поступово привчаючи до світла.

Мінливість погоди з року в рік може поставити в скрутне становище будь-якого садівника. Професіоналізм визначається не вмінням виростити квітку в ідеальних умовах, а умінням виростити гарний сад при будь-яких обставинах.

Головне в подібних ситуаціях - не панікувати, і не ховати завчасно недоречно куплені рослини. Вивчивши правила зберігання саджанців, цибулин і бульб, досить дотримуватися простих інструкцій, щоб дати рослині можливість прижитися в вашому саду і радувати цвітінням або урожаєм.




Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×