ВСЕ ПРО СПОСОБИ ПОСАДКИ МАЛИНИ

Урожай вітамінної малини з нетерпінням чекають садівники від малого до великого. Цінність ягід для організму неймовірно велика, а завдяки консервації і заморожуванню зміцнювати імунітет можна не тільки влітку, а й взимку.

Вирощування кущів малини під силу будь-кому, якщо є прагнення і трохи вільного часу. Хоч культура і вважається вибагливою, догляд за нею буде в радість, а при дотриманні основних правил, багатий урожай буде гідною винагородою за працю.

АГРОТЕХНІЧНІ ПРИЙОМИ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ І ХОРОШОЇ ВРОЖАЙНОСТІ МАЛИНИ

Потрібно дотримуватися кількох правил, щоб рослини довгі роки радували великою кількістю ягід:

  • належне освітлення та захист від вітрів - запорука здорового розвитку;

  • небажано сусідство з полуницею, картоплею, томатами і плодовими деревами;

  • інтервал між рядами посадки - не менше півтора метрів, між кущами - 0,7 метра;

  • завчасно грунт готують органічними і мінеральними добривами - гноєм, суперфосфатом і сірчанокислим калієм;

  • під час висадки, почка розміщення повинна бути на кілька сантиметрів під землею;

  • підв'язку здійснюють щорічно, на шпалери;

  • обрізка проводиться до семи пагонів, старі і слабкі видаляють;

  • уражені грибковими хворобами кущі, вилікувати які не вдалося, зрізають під корінь і спалюють.

Звичайно, основний догляд полягає в зволоженні грунту, підгодівлі і прополці. При комплексному підході рослина віддячить високою врожайністю соковитих плодів.

ЗАГАЛЬНОВИЗНАНІ СПОСОБИ ПОСАДКИ МАЛИНИ

Залежно від планованого обсягу малинових насаджень - кілька кущів у дворі або ціла плантація - вибирають один з типів організації посадки:

  • гніздовий (ямний);

  • траншейний (рядний).

Кожен з них наділений своїми достоїнствами і недоліками, вибір слід робити на користь раціонального використання місця в саду, з огляду на особливості певних сортів.

ОСОБЛИВОСТІ І ПЕРЕВАГИ ПОСАДКИ МАЛИНИ РЯДАМИ

Підготовка траншей для рядної посадки починається за місяць до дати планованої висадки. У весняний період погода повинна бути сухою і відносно теплою. Землю ретельно прополюють, видаляючи всі сміттєві культури і сміття. Щоб між рядами не проростали бур'яни, їх накривають руберойдом або чорною плівкою.

В одному кінці передбачуваного ряду забивають кілочок, до нього прив'язують мотузку. Шляхом її натягування, виконують розмітку - рівні лінії, за якими будуть викопувати траншеї (в глибину до півметра і шириною 0,4-0,6 м). Довжину грядки розраховують за кількістю кущів при відстані між ними 0,7 метра.

На дно викладають шар органічних добрив, поверх яких насипають суперфосфат. При осінній посадці не рекомендується додавати азотні добрива, інакше рослини можуть не пережити зиму, підвищується ризик довгого приживання і вкорінення.

Додатково вносять 400 гр деревної золи на один погонний метр. Головне не перестаратися - при надлишку золи посилюється лужність грунту, що підвищує ймовірність захворювань кореневої системи куща.

Такий вид посадки трудомісткий на перших етапах, зате згодом урожай буде більш рясним, доглядати за рослинами стане набагато простіше і витрата води на полив істотно знижується.

ОСОБЛИВОСТІ І ПЕРЕВАГИ ПОСАДКИ ГНІЗДОВИМ СПОСОБОМ

Грунт завчасно готують внесенням тих же добрив, як і в першому методі. Для цього викопують ями глибиною до півметра і 0,4-0,6 м в ширину. Витягнуту землю змішують з добривами і засипають назад.

Якщо землю готують з осені, підгодівлі додають під час перекопування, але в великих кількостях:

  • органічних - 12 кг на квадратний метр;

  • суперфосфатних - 100 грам;

  • калійних - 50 грам.

При такому способі розміщення кущів, рослини будуть пишніше.

Загальні рекомендації на етап посадки:

  • Щоб порожнечі між корінцями краще заповнювалися землею, в процесі висадки саджанці потрібно трусити.

  • Грунт необхідно злегка ущільнювати і зволожувати.

  • По закінченню землю мульчують за допомогою соломи або тирси.

  • В кінцевому підсумку розташування прикореневої шийки повинно знаходитися на рівні землі.

  • Вибір варіанту посадки залежить і від сорту посадкового матеріалу: теплолюбних представників, які бояться морозів краще розміщувати рядним способом, щоб забезпечити надійне укриття на зиму було легше. Якщо сорт вимагає віялової підв'язки, більше підійде ямний метод.

Посадка і вирощування кущів малини часом здається непосильною працею, але насправді найважливіша складова багатого врожаю - це родючість грунту. Тому необхідно приділити достатньо часу підготовці землі перед висадкою саджанців, а після - обмежитися підгодівлею. Малина - багаторічна рослина, і своєчасне насичення землі необхідними корисними речовинами позначиться на всіх наступних урожаях.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×