Догляд за садом навесні

Догляд за садом навесні

Весняна пора - найважливіша для майбутнього сезону. Розбудити сад після сплячки правильно - основне завдання садівника. Найбільший і найвідповідальніший обсяг робіт припадає саме на початок весни. Навіть незважаючи на те, що до квітня може лежати сніг, а заморозки чергуються з відлигами, з перших днів березня потрібно починати садові роботи.

Насамперед після того, як сніг розтане, проводять прибирання: збирають листя, гілки та сміття з землі. Для роботи підійдуть граблі та вила. Земельні ділянки зачищають і залишають на деякий час, дозволяючи землі просохнути.

ПІДЖИВЛЕННЯ РОСЛИН - НАЙПЕРШЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ

Зі снігом з грунту виводиться азот, який так важливий для нормального росту і розвитку рослин після сплячки. Тому ранньою весною грунт насичують азотистими добривами.

Підживлення використовують мінеральні та органічні, з тих, які дають необхідні корисні речовини на старті розвитку. З органічних можна використовувати торф, перегній, компост, золу або пташиний послід. Їх розподіляють по грунту, коли сніг ще не розтанув - так кореневі системи рослин отримають порцію підживлення відразу після пробудження.

Паралельно додають мінеральні добрива. Навесні рослинам потрібні азот, калій і фосфор. Надлишок підживлення може спровокувати розвиток грибка, а молоду розсаду і зовсім знищити. Тому бажано використовувати готові комплексні підживлення з вказаною рекомендованою дозою.

Які рослини підживлюють РАННЬОЮ ВЕСНОЮ

Весняне підживлення потрібне всім - воно забезпечить здоровий ріст і розвиток як молодим, так і рослинам-довгожителів. В першу чергу удобрюють багаторічні культури: троянди, айстри, нарциси, гіацинти, крокуси, лілії, півонії, а також дерева та чагарники. Висаджену розсаду підживлюють в період активного росту, через кілька днів після висадки у відкритий грунт.

Насіння висівають в заздалегідь підготовлений грунт, а рідкі добрива вносять після появи двох-трьох листків.

ПРОПОЛКА від бур'янів і ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО

Сміттєві культури зазвичай забирають з грунту велику частину поживних речовин, які так потрібні садовим рослинам.

Тому дуже важливо своєчасно прополювати грунт, особливо навесні.

Якщо не видалити бур'яни, вони почнуть активно рости при внесенні добрив, позбавляючи дорогоцінні культури підживлення. Бур'яни потрібно виривати з коренем, чим раніше - тим легше. Після першої серйозної зачистки місцевості від бур'янів можна розкласти мульчу, яка значно полегшить роботу садівникові.

МУЛЬЧУВАННЯ РОСЛИН. ЩО ЦЕ ТАКЕ?

Мульча - це захист рослин від шкідників, бур'янів і посухи. Вона може бути з органічних або неорганічних матеріалів. Мульчу викладають шаром 5-10 см навколо садових культур, в залежності від індивідуальних особливостей рослин. Мульчування дозволяє волозі довше затримуватися в грунті, одночасно не дозволяючи прорости насінню бур'янів.

Особливо цінна вона в періоди посушливої ​​спеки.

Краще використовувати органічну мульчу: торф, перегній, солому, тирсу, листя, траву, компост. Хороша вона тим, що в неї можна додати потрібні для рослин речовини, і вони поступово будуть підживлювати кореневу систему.

З неорганічних видів мульчі використовують чорну плівку, неткані матеріали, руберойд і керамзит.

РОЗДІЛЕННЯ БАГАТОРІЧНИХ РОСЛИН

Ранньою весною розділяють тільки ті багаторічники, період цвітіння яких починається в кінці літа. У кожної багаторічної рослини є термін, який вона може виростати на одному місці без розподілу. Зазвичай розсаджують по закінченню цього терміну.

В екстреному порядку поділ роблять, коли:

  • рослина чахне або пригнічує інші рослини;

  • погіршується якість цвітіння або квіти не з'являються взагалі;

  • з'являється дуже багато сухих паростків, а обрізка ситуацію не виправляє;

  • кущ занадто розростається, виходячи за відведені йому кордони.

У такій поведінці немає нічого критичного, це лише знак, що рослину пора розсадити.

Підрізування кущів

Існує ряд причин, за якими підрізають кущі:

  • омолодження рослини;

  • позитивний вплив на пишність цвітіння і розміри бутонів;

  • надання компактної форми і декоративності.

По весні зазвичай підрізають всі чагарники, різниця лише в інтенсивності. Для калини, магнолії, гібіскуса і кизилу досить обрізки сухих і старих гілок. Ранньоквітучі кущі бузку, смородини і жасмину підрізають після закінчення цвітіння.

Капітальну обрізку влаштовують пізноквітучим чагарникам:

трояндам, буддлеям, гортензіям.

Інтенсивність ранньовесняних робіт впливає на весь майбутній сезон. Чим більше праці буде вкладено в сад, тим більшу віддачу ви отримаєте у вигляді яскравих суцвіть, тривалого цвітіння і багатого врожаю.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×