ПРАВИЛА ОБРІЗКИ ТРОЯНД НАВЕСНІ

ПРАВИЛА ОБРІЗКИ ТРОЯНД НАВЕСНІ

Весняна обрізка - один з найбільш значущих етапів в догляді за трояндами, і однозначно найдоленосніший тип обрізки для життєдіяльності рослин. Коли холода закінчуються, кущі троянд звільняють з укриттів і упорядковують, обрізаючи гілки.

Головна - санітарна - процедура має на увазі видалення всіх сухих, слабких і підмерзлих пагонів. Це дозволить кущу краще і швидше рости, не витрачаючи енергію на відновлення пошкоджених гілок. Під час весняної обрізки куща також надають бажану форму.

Підрізання троянд навесні ні в якому разі не можна пропускати, інакше рослини можуть не тільки погано розвиватися і цвісти, а й зовсім загинути.

НАЙВАЖЛИВІШІ ПРАВИЛА

Є ряд правил, обов'язкових до дотримання, щоб рослина не постраждала від процедури:

 

  • Працюють тільки гострими інструментами. Перед обрізанням їх знезаражують міцним розчином марганцівки.

  • Погода повинна бути сухою і сонячною.

  • На стеблах залишають від 1 до 5 почок, в залежності від віку і стану пагона, обрізають вище верхньої на 1 см.

  • Кут зрізу - 45º. Це дозволить дощовій воді стікати по стеблу, не допускаючи загнивання пагону зсередини.

  • Рани змащують садовим варом для якнайшвидшого загоєння.

При санітарній обрізці важливо пам'ятати, що найцінніші пагони - беруть початок біля основи куща. Їх намагаються зберегти, адже саме вони здатні пустити нові коріння, але якщо стебло підрізати - цього не станеться.

 

ФОРМУЮЧА ОБРІЗКА - ФІНАЛЬНИЙ ЕТАП В ОБРІЗЦІ ТРОЯНД

Під час останньої процедури формують основний кістяк рожевого куща. Форму надають розкриту до сонця, вазообразну. Слабкі гілки, які обростають в нижній частині куща видаляють, з конкуруючих пагонів залишають той, що сильніше. Пагони другого порядку, які дивляться всередину куща і сліпі пагони без бутонів також зрізають. Гілки, які в діаметрі менше олівця, теж видаляють.

Проводити формуючу обрізку краще в період, коли почки вже набрякли, а листя не розпустилися. Це дозволить вибрати найсильніші почки, над якими буде здійснюватися зріз.

 

НАЙПОШИРЕНІШІ ПОМИЛКИ ПРИ ОБРІЗЦІ ТРОЯНД

Не тільки новачки, але і садівники зі стажем часом допускають помилки, коли справа стосується обрізки рослин.

  • Недостатня обрізка. Це стосується як молодих кущиків, так і рослин постарше. Стебла залишають довжиною на 2-5 почок, видаляють конкуруючі, і освітлюють кущ шляхом зрізу внутрішніх гілок. Крім того, після зимівлі потрібно видаляти не просто пошкоджений пагін, а всю гілку до першої ростової почки.

  • Не заточений інструмент. Задирки і зубці, які утворюються через використання затупившихся інструментів, призводять до загнивання стебла. Важливо вчасно чистити і точити садовий інвентар.

  • Пошкоджені бруньки. Зрізати пагони потрібно обережно, під правильним кутом, починаючи з товстих гілок, і закінчуючи тонкими.

  • Сліпі пагони - без квітів. Помилкою багатьох садівників є думка, що троянда сама вирішує, які гілки будуть цвісти. Сліпі пагони лише забирають корисні речовини, тому їх видаляють до нижньої почки.

  • Нерегулярність. Рожеві троянди вимогливі у догляді, нерегулярність процедур незабаром погубить естетичність рослини, її здоров'я і розвиток.

Одного разу взявши собі за принцип слідувати правилам догляду за квітами, ви забезпечите довге та пишне прикрашання саду королівськими квітами.

 

ЧОМУ СПРИЯЄ ОБРІЗКА НА РІЗНИХ РІВНЯХ

Процедура укорочення стебел сприяє регулярному омолодженню і підтриманню здоров'я троянд. До того ж, таким чином надають кущу необхідну форму, підтримують пишне і тривале цвітіння.

Обрізання кущів створить сприятливі умови для почок, бутонів і листя, відкриваючи їх для світла.

Є три рівні обрізки: коротка, помірна і довга.

Короткий рівень застосовують, коли:

 

  • висаджують молоді саджанці;

  • потрібно омолодити старших представників;

  • чайні кущі занадто ослаблені, в якості останньої спроби їх відновити.

При настільки сильній  обрізці залишають всього від 2 до 4 почок на пагони, решту видаляють.

 

Помірне підрізання застосовують для наближення строків цвітіння і додання естетичності. Здійснюється на рівні 5-7 почки.

 

Довга обрізка - легке укорочення пагонів. Проводиться в літній період для видалення відцвілих бутонів. Якщо їх залишати на кущі, троянда вирішить, що цвітіння закінчено, і пора готувати насіння. Всі сили рослини йдуть на дозрівання насіння, а нові квіти не з'являються.

Для деяких сортів досвідчені розоводи комбінують декілька рівнів обрізки в одному.

 

Весняна обрізка троянд впливає на їх подальший сезонний розвиток: тривалість та інтенсивність цвітіння, і здоров'я в цілому. Цей етап обов'язковий, і його не можна пропускати або робити через раз. Відповідальність в догляді за вибагливими трояндами - запорука розкішного саду.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×