ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ САЛАТУ

Поява свіжих і хрустких листя салату - довгоочікувана радість після зимових холодів. Він невибагливий в догляді, зростає на будь-якому грунті, тому кожен садівник виділяє для нього місце на своїй ділянці. При правильному підході і дотриманні нескладних правил, можна забезпечити собі свіже листя салату на весь сезон. Це під силу навіть новачкам.

Налічується майже 150 сортів, різняться за формою, кольором і смаковими якостями. З огляду на всю простоту догляду за ним, можна дозволити посадити кілька різних сортів, щоб урізноманітнити свій раціон.

СПОСОБИ ВИРОЩУВАННЯ САЛАТУ

Латук культивують декількома способами, в залежності від термінів очікуваного врожаю, кліматичних умов і переваг садівника:

розсада;

посів насіння в парнику;

посів насіння у відкритий грунт;

в ящиках і контейнерах (будинку).

ПІДГОТОВКА РОЗСАДИ

Для розсади найкраще підійдуть кочанні сорти салату - Беттнера, Травневий, Паризький зелений. Для цього в контейнери з дерновою землею і перегноєм (у співвідношенні 50:50) висівають насіння з проміжком 1.5-2 см. Сходи не пікірують, а проріджують, залишаючи тільки сильні паростки, тим самим збільшуючи відстань між ними до двох сантиметрів. До висадки в землю розсада буде готова, коли з'являться 3-4 листочка. У фазі активного росту рослини потребують рясного поливу.

ПОСІВ НАСІННЯ В ПАРНИКУ

Для вирощування салату в парнику, насіння висаджують в окремі скляні стаканчики, по 2 на склянку, рясно поливають і відносять в парник. Після сходів більш слабкий паросток видаляють. Приміщення вимагає щоденного провітрювання, як мінімум на 3-4 години в добу. Таким чином рослини адаптуються до навколишнього середовища. Через 25 днів після посіву, рослини можна пересаджувати у відкритий грунт.

ПОСІВ У ВІДКРИТИЙ ГРУНТ

Грунт повиннен бути пухким, родючим. В землі готують ямки до п'яти міліметрів в діаметрі, глибиною 1-1.5 см. Насіння висівають ранньою весною, кожні два тижні, - це забезпечить безперервний урожай на сезон. Весь догляд зводиться до проріджування і поливу. Щоб листя були хрусткими і утворювали качани, рослини розсаджують, щоб мінімальна відстань між ними була 20-25 см. Полив повинен бути частим, дозованим, особливо в посушливі періоди.

КОЛИ МОЖНА ЗБИРАТИ ПЕРШІ СХОДИ

Салат - скоростигла рослина, тому перші сходи з'являються швидко. Після висадки, будь то в теплиці, в якості розсади або у відкритий грунт, перші паростки з'являються протягом тижня, а то і через три-чотири дні.

Зібрати урожай можна, коли утворилися перші розетки листя у листових сортів, і качани - у кочанних. Зазвичай через 3-5 тижнів після посіву. Збирають вибірково, тільки зрілі рослини двома способами: зрізаючи листя або вириваючи з коренем.

Кращий час для збору врожаю - суха погода, ввечері або рано вранці. Після поливу або дощів краще дати землі підсохнути - через вологі корені зелень буде придатна до вживання в терміни, в два рази коротше, ніж при сухій кореневій системі.

АГРОТЕХНІКА САЛАТУ ЛИСТОВОГО

Цей вид салату простий у вирощуванні. Особливості листових сортів:

морозостійкі;

світлолюбні;

вологолюбні.

Висівати насіння у відкритий грунт краще відразу після морозів, коли зійде сніг. Ці рослини пускають перші паростки вже при температурі 4-5ºС. З легкістю переживають зниження температур до 2-4 градусів морозу, а більш міцні і дорослі - до 6-8 градусів нижче нуля.

На сонячних ділянках висаджують листовий салат тільки навесні, в літній період краще розмістити його в півтіні. Повністю затінену місцевість ця рослина не любить.

Вологість - основний фактор гарного і швидкого зростання. Чим частіше ви поливаєте рослини, тим швидше вони будуть рости. Але занадто захоплюватися з цим теж не варто - досить щоденного поливу в холодну пору доби (ввечері або рано вранці). Крім поливу, листя салату додатково обприскують для більш бурхливого зростання. Але в спеку таку процедуру проводити не рекомендується.

АГРОТЕХНІКА САЛАТУ РОМЕН

Салат Ромен культивують в більш пізні терміни - починаючи з кінця липня і до початку вересня. Завдяки тому, що він здатний довго зберігатися без в'янення. Перші сходи (через вісім-десять днів) потрібно прорідити, щоб відстань між паростками була 12-15 см. Грунт регулярно рихлять і прополюють. Салат вимагає багато води, тому поливи повинні бути регулярними. Підживлюють в міру необхідності на етапах активного росту азотистими добривами.

Хоч салат і морозостійка рослина, на зиму його краще вкривати соломою.

Корисне зелене листя прикрасить будь-який стіл, особливо в осінньо-весняний період. Правильно вибравши сорти салату і розрахувавши час висадки, вдасться задовольнятися свіжою зеленню з квітня по листопад.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×