ПОСАДКА ТРОЯНД: ПОРАДИ ДЛЯ ПОЧАТКІВЦІВ

Троянда - королева саду і мрія будь-якого початківця садівника. На жаль, через недосвідченість, новачки-квітникарі в спробах вирощування троянд роблять багато помилок, які призводять до загибелі рослин. Щоб досягти успіху в цій нелегкій справі, потрібно зрозуміти: троянда - вибаглива і вимоглива, і ознайомитися з її особливостями. Після такої підготовки шанси прикрасити свій сад ароматними вишуканими квітами помітно виростуть.

Вибір гарних саджанців - запорука успішного розведення троянд 

До вибору саджанця майбутньої рослини потрібно поставитися з усією серйозністю. Коріння і пагони повинні бути міцними, здоровими, без пошкоджень. На прилавках троянди можна зустріти в різних варіаціях:

  • у вигляді очищених від землі саджанців;

  • неочищені саджанці, упаковані в сітку або папір;

  • квітучі або з бутонами, в контейнерах.

У першому випадку найкраще видно кореневу систему: можна зробити усвідомлений вибір. Але до транспортування такий кущ не готовий - загрожує пересиханням корінців. Щоб цього уникнути, підготуйте вологу тканину, в яку зможете звернути саджанець.

Рослини з землею на коренях зручно транспортувати, але неможливо оцінити цілісність і здоров'я коренів.

Квітучі, або готові до цвітіння, можна купувати і висаджувати навесні, влітку і восени. Морозні зими краще перечекати.

ПРАВИЛЬНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ПОСАДКИ

Троянди будь-якого сорту добре ростуть на м'якій, родючі землі. Заміщаючі посадки допустимі, коли попередники виростали менш ніж вісім років поспіль. Квіти хоч і світлолюбні, але садити їх краще в півтіні: під палючим сонцем пелюстки зблякнуть.

ЯК ПРАВИЛЬНО САДИТИ ТРОЯНДИ

Перед посадкою саджанець необхідно оглянути: бурі, повністю сухі пагони зрізують навскіс до першої сплячої почки.

Це відмерлі пагони, їх потрібно прибрати, щоб дати більше можливостей з'явитися новим.

Упаковку обережно знімають, папір можна залишити - в землі вона перегниє і послужить добривом. Коріння і пагони обрізають на ⅓, після чого рослину опускають у воду на ніч або за пару-трійку годин до висадки.

Яму для посадки готують глибоку, щоб коренева система повністю в ній помістилася без зламів. Дно розпушують. Поруч з ямою встановлюють кілочок на глибину 4 см, до нього троянду будуть прищеплювати. Рослину встановлюють в ямі, присипають землею і акуратно утрамбовують, після чого рясно поливають. Навколо саджанця створюють земляний кордон, який не дозволить воді розтікатися.

При посадці троянди з землею на коренях, поверхня в результаті повинна бути рівною, без западин і горбів.

Підгортають землю навесні і восени. У першому випадку це сприяє кращому утриманню вологи в грунті, а в другому - захистить від морозів.

ВІДМІННОСТІ ПОСАДКИ РІЗНИХ СОРТІВ ТРОЯНД

Різні види троянд мають різні призначення.

  • В'юнкі троянди висаджують під стінами, заборами і опорами для декорування. Їх також використовують для створення квіткових арок, альтанок, колон і пірамід. У догляді вони найменш вимогливі: полив потрібен рідко, але рясний, рослини регулярно підрізають і підгодовують.

  • Клумбові троянди садять в квітниках і клумбах, на балконах і в теплицях, як поодинці, так і з іншими представниками флори. Це компактні кущики, яким можна надати форму, найпопулярніші з усіх видів. Саме клумбові троянди вирощують на зріз.

  • Чагарникові троянди - найдинамічніші, невибагливі. Розлогі пишні кущі з великими суцвіттями. Відомі п'янким ароматом і довгим цвітінням, за що улюблені садівниками.

  • Горшкові (кімнатні) - ідеальні для квартирного вирощування. Бутони можуть бути від середніх до мініатюрних. Висаджують в горщик, доглядають так само, як за звичайними, чергуючи періоди цвітіння зі спокоєм. Їм також потрібна прохолодна зимівля, в теплу пору року - свіже повітря, а влітку - захист від спеки.

Кожен сорт по-своєму прекрасний, але головне - не обов'язково зупинятися на одному, можна вибрати, скільки душа забажає.

ДОГЛЯД ЗА ТРОЯНДАМИ

Троянди - королеви рослин, і уваги вимагають королівської. Ось основні правила догляду за трояндами:

  • на зиму їх укривають, не можна зволікати зі зняттям укриття після потеплінь;

  • навесні троянди обрізають: видаляють чорні пагони, і сильно потріскані паростки;

  • після обрізки кущ підгодовують;

  • щовесни проводять профілактичну обробку від шкідників;

  • влітку поливають від одного до трьох разів на тиждень, залежить від потреб рослини;

  • в найспекотніші періоди землю навколо троянд мульчують;

  • влітку 3-4 рази підгодовують для більш пишного цвітіння;

  • восени рослини підживлюють фосфором і калієм;

  • молоді пагони і бутони видаляють перед зимівлею.

Такі різноманітні, ароматні і принадно красиві - троянди закохують в себе з першого погляду. Призвичаївсь доглядати за цими норовистими рослинами, ви забезпечите своєму саду довгі роки дивного цвітіння.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×