ПЕРШИЙ УРОЖАЙ - У КВІТНІ!

Найпершою на рік дозріває зелень: цибуля, кріп, салат і редис. Висівати їх починають на початку-середині квітня, а перший урожай отримують на травневі свята. Але для цього знадобиться обладнана теплиця або парник. Зате якщо теплиця опалювальна, першу зелень можна збирати вже в квітні.

Для настільки ранніх посівних робіт грунт краще готувати ще восени. В кінці березня землю накривають плівкою, щоб сніг швидше розтанув, а грунт почав прогріватися.

ЯК ПРАВИЛЬНО САДИТИ ЦИБУЛЮ, ЩОБ УРОЖАЙ БУВ ВЖЕ У КВІТНІ

Зазвичай ріпчасту цибулю готують до висадки в квітні. Найбільш придатними будуть дрібні цибулини 2,5-4 см в діаметрі. Ранню зелень дасть абсолютно будь-який сорт, але для багатого врожаю краще використовувати багатозачаткові сорти: Стригуновскій і Данилівський.

Висаджують в кілька рядів двома способами: або впритул, або на відстані одного сантиметра. У першому випадку урожай буде раніше і рясніше. Щоб зелень швидше відросла і була більш пишною, посадковий матеріал обрізають «по плічка». Заморозки небезпечні для цибулі, тому потрібно забезпечити обігрів теплиці або парника, або підготувати укриття.

Зрізають пір'я по досягненню висоти 30 см, в залежності від кліматичних умов це може затягнутися від двох до чотирьох тижнів.

Щоб збирати урожай в квітні, можна висадити цибулю на підвіконні. Головне - забезпечити їй світло, достатню кількість води і тепла.

ОСОБЛИВОСТІ ПОСАДКИ І ВРОЖАЮ РЕДИСУ КОРОТКОСТИГЛОГО

Самий скоростиглий сорт редису - 18 днів, так і називається. Він дуже популярний серед садівників і дачників, його також часто використовують для вирощування на підвіконні.

Редис прекрасно переносить холод, і навіть здатний проростати при температурі 3-4ºС. Оптимальною температурою повітря для вирощування буде 15-20ºС. Під час висадки в парники, редис переживе навіть заморозки до мінус п'яти градусів.

Особливості посадки і врожаю:

період посіву доводиться на першу половину квітня, якщо погодні умови дозволяють (немає сильних заморозків і досить сонця);

для прискорення схожості, насіння можна проростити (вимочують дві години, викладають на марлеву тканину, накривають поверх бязью і розміщують в теплому місці);

після накльовування пророщене насіння висаджують в землю;

на час похолодання місце посадки вкривають плівкою, яку прибирають після появи паростків;

поки не з'явиться перший справжній лист, температура в парнику повинна варіюватися від 5 до 8 градусів;

редису потрібні помірні рідкісні поливи теплою водою;

підживлення необхідне на ранніх стадіях формування коренеплодів, вносять гній, калій і фосфор.

При дотриманні температурного режиму і правил догляду, перший урожай буде через три тижні від дати посіву.

УКРОП РАННЬОЇ ВЕСНИ, ЯК ЙОГО ВИРОСТИТИ

Щоб отримати ранньовесняний урожай кропу, досить облаштувати прості плівкові теплиці або покриття. Якщо є можливість обігріву, висівають вже в другій половині березня, але збір починають не раніше третьої декади квітня.

Якщо кріп вирощують під плівкою без обігріву, посів починають не раніше квітня, а збір тоді відкладається до середини травня.

Щоб прискорити процес дозрівання врожаю, слід використовувати насіння, які пройшли передпосівну обробку.

ЯК ДОСЯГТИ РАННЬОГО ВРОЖАЮ ПЕТРУШКИ

Для петрушки потрібно підготувати землю з осені. Грунт слід перекопати з перегноєм або гноєм, додаючи фосфор і калій. Навесні вносять аміачну селітру, суперфосфат і калійну сіль.

Ранній урожай вдасться зібрати, якщо проводити посів в останні тижні квітня. Насіння попередньо пророщують також, як редис. Але замість висадки разом з марлею поміщають в холодильну камеру або в кімнату з низьким температурним режимом на 10-15 днів - гартують, що прискорить схожість в три рази.

При посіві у відкритий грунт, в грунті готують борозенки глибиною до трьох сантиметрів, на відстані 30 см один від одного. Насіння висівають в грядки, зверху присипають торфом і вкривають плівкою - так перші сходи з'являться значно раніше.

ОСНОВНИЙ ДОГЛЯД ПОЧИНАЄТЬСЯ З МАСОВОЇ ПОЯВИ СХОДІВ:

грунт регулярно розпушують і прополюють;

ряди проріджують, залишаючи сильні паростки на відстані 4-6 см;

підживлюють двічі: коли з'являться 3-4 листки і через 2-3 тижні після цього;

перше підживлення складається лише з аміачної селітри, друге - в комплексі з фосфором і калієм.

Виростити ранній урожай, і вже в середині весни насолоджуватися вітамінними овочами - не складно. Головне провести необхідні підготовчі роботи з осені, щоб земля була багата корисними речовинами, які сприяють швидкому росту рослин.

Догляд складний лише в підтримці температурного режиму: найкраще підходить обладнана теплиця з можливістю обігріву.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×