ВСЕ ПРО ФІЗАЛІС

Фізаліс (Physalis - міхур) - рослина роду Пасльонових, не надто популярна у вітчизняних садівників. Деякі використовують його народні назви: смарагдова ягода або земляна журавлина.

Свою латинську назву рослина отримала через неординарний плід у вигляді об'ємної чашки зі зрослими пелюстками. Зовні він віддалено схожий на китайські паперові ліхтарики.

Вихідці з Центральної і Південної Америки теплолюбні, в більшості випадків не переживають морозів. На територію України фізаліс потрапив ще разом зі звичними помідорами, але не став користуватися попитом.

ОСНОВНІ ТИПИ ФІЗАЛІСУ

Рід земляної журавлини нараховує більше сотні різноманітних сортів, які прийнято ділити на три великі групи:

  • декоративний (лікарський);

  • овочевий;

  • ягідний.

ДЕКОРАТИВНИЙ

Лікарський фізаліс - багаторічна рослина з характерними роду квітами розміром з куряче яйце. Ягоди зовні сильно нагадують вишню, відрізняються лише помаранчевим кольором, придатні до вживання, але широке застосування знайшли в медицині завдяки ряду корисних властивостей. Крім ягід, в народній фармакології використовують корінці і листя для виготовлення відварів і настоянок. Недостатньо зрілі плоди можуть стати причиною харчового отруєння.

У народі фізаліс звичайний часто називають сонним дурманом або польовою вишнею.

Декоративною рослину назвали через екстраординарноу зовнішність: він служить незвичайною прикрасою для саду. Довгі стебла з яскравими поникаючими суцвіттями, схожі на оранжево-червоні дзвіночки перетворюють ділянку в вогняне королівство.

Кращі види:

звичайний - багаторічний представник роду, виростає лише до півметра у висоту;

Франше - багаторічна рослина, що виростає майже до метра заввишки з величезними оранжево-червоними суцвіттями.

їстівни фізаліс

Групу їстівного фізаліса ділять на дві підгрупи: овочевий і ягідний. Основна відмінність - величина плодів. Овочевий фізаліс, або мексиканський, - один із найславетніших сортів рослини. Його плоди можуть досягати ваги 150 грам, які використовують для виготовлення джему або варення.

Відомі сорти овочевої смарагдової ягоди:

кондитер - плоди світло-зеленого кольору, великі й солодкі, часто додаються до десертів або до солінь;

корольок - в основному використовують як добавка до десертів, рано дозріває і вражає дивовижним ароматом;

московський ранній;

грунтовий грибовський;

великоплідний.

Смакові якості овочевих сортів розкриваються при термічній обробці. У сирому вигляді ідеальних смакових показників можна домогтися лише при бездоганних умовах вирощування: невелика кількість атмосферних опадів, сонячна погода.

ЯГІДНИЙ ФІЗАЛІС

Цей вид відрізняється більш дрібними плодами масою від 3 до 9 грам з яскраво вираженим солодким смаком. Він більш примхливий у вирощуванні, ніж овочевий, але багатий урожай вартий цього клопоту.

Кращі сорти ягідного фізалісу:

сюрприз (родзинковий) - присмак ананаса, солодкий з легкою кислинкою;

флоридський - м'який солодкий смак без вираженої кислинки, відмінно підходить для приготування варення;

перуанський - насичений фруктовий смак і аромат.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕМЛЯНОЇ ЖУРАВЛИНИ

Ягоди рослини повні вітамінів і мінералів. Вони дієтичні, славляться жовчо- і сечогінними, протизапальними, антисептичними, кровоспинними, знеболювальними властивостями. Сушені ягідки добре підвищують імунітет, а відвар безцінний для лікування дизентерії, бронхіту, набряків.

ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ РІЗНИХ СОРТІВ ФІЗАЛІСУ 

Вимоги до грунту для висадки рослин такі ж, як для звичних томатів. Місцевість має бути добре освітлюваною або в півтіні. Застій води в грунті небезпечний для рослини.

Підживлення проводять комплексними добривами, як тільки кущики трохи зростуть. В кінці першого місяця літа можна прищипнути точку росту, щоб отримати більше плодів. Підв'язка стебел необхідна тільки в разі рясного врожаю.

Плоди збирають, як тільки ті визрівають, щоб дати рослині можливість швидше виростити нові.

Представники овочевого сорту найбільш стійкі до похолодань і заморозків, а також не бояться багатьох властивих пасльонових хвороб. Висаджувати їх у відкритий грунт потрібно якомога раніше на пару тижнів, ніж томати.

Ягідні люблять тепло і світло, від цього залежить не тільки їхнє здоров'я, але і смак плодів. Запилюються самостійно, без допомоги комах.

Для декоративного фізаліса важлива родючість і рихлість грунту. Морозостійкий кущ цвіте майже все літо, і лише на останніх тижнях формує помаранчеві суцвіття, заради яких було стільки турбот.

Фізаліс і раніше вважався екзотичною рослиною, оскільки більшість садівників віддають перевагу класиці або менш вимогливим в догляді культурам.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×