ОГІРКИ У ВІДКРИТОМУ ГРУНТІ - ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

Огірки можна вирощувати не тільки в теплицях,а і за допомогою розсади. Висівати насіння допустимо і у відкритий грунт, заздалегідь підготувавши грунт і забезпечивши належний догляд.

ЯКА ДІЛЯНКА ЗЕМЛІ НАЙКРАЩЕ ПІДІЙДЕ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ

Рослина світло- і теплолюбна, тому потрібно вибирати добре освітлені ділянки. Але в день йому достатньо всього 10-12 годин сонячного світла, потрібно вгадати, щоб частина дня паростки перебували в тіні або півтіні.

Температури вище 28ºС негативно впливають на швидкість розвитку огірків - їх зростання сповільнюється. Це важливо враховувати при виборі часу посадки: ідеально підходить кінець весни і літа.

Важливими для гарного росту огірків є попередники, які ростуть на обраному місці посадки. Не слід висівати їх там, де раніше росли гарбузові, інакше підвищується ризик розвитку хвороб і появи шкідників.

Земля повинна бути досить пухкою, родючою і не осушеною, щоб в ній утримувалася волога. Її готують навесні або восени: перекопують, прополюють, удобрюють. Найвищі показники схожості і родючості дають культури, вирощені із застосуванням кінського гною.

Ділянка повинна бути захищена від вітру.

КОЛИ ТРЕБА  ВИСІВАТИ НАСІННЯ В ГРУНТ

Для посіву насіння огірків, потрібно дочекатися прогріву землі до 15 градусів, в період з початку травня по перші числа червня. У цей час знижується ймовірність зворотних заморозків, які здатні згубно впливати на молоді теплолюбні рослини.

У серпні висівають пізні сорти. Полив при цьому повинен бути регулярним і обережним.

ЧИ ПОТРІБНО ЗАМОЧУВАТИ НАСІННЯ ПЕРЕД ПОСАДКОЮ

Замочування насіння актуально при підготовці розсади. Перед цим їх ретельно перебирають, після чого розміщують на вологій тканині для набухання на кілька днів.

Якщо посів буде проводитися у вологу землю, насіння попередньо пророщують. При посадці в сухий грунт, пророщування не потрібно, натомість посадковий матеріал просушують і прогрівають при температурі 40-50ºС протягом 6 годин. Прогрівання забезпечує кращу схожість, сприяє появі на плетях більшої кількості жіночих квіток.

Останній етап - знезараження розчином марганцівки. Для цього в 0,5-1% розчин занурюють насіння на 20 хвилин.

ЯКІ Є СПОСОБИ ЗАГАРТУВАННЯ НАСІННЯ

1. Загартування насіння дозволить підвищити швидкість розвитку і врожайність огірків. Незалежно від того, замочували до цього насіння чи ні, їх поміщають у вологу тканину або пісок до прокльовування декількох з них. Після цього їх переміщують разом з тканиною на верхні полиці холодильної камери. По закінченню доби переносять на нижню полицю, щоб вони повільно відтанули.

2. Більш швидким способом, коли посів відкладати небажано, насіння гартують трохи більше доби. Час замочування скорочується до шести годин, після чого на 24 години їх розташовують в холодильнику.

Оптимальна схема посіву насіння

1. В першу чергу, перед посівом насіння готують: калібрують, гартують, при бажанні - замочують.

2. Попередньо викопують лунки, дотримуючись відстані до 20 сантиметрів. Між грядками дистанція не повинна бути менше півметра.

3. Для вирощуванні на шпалерах, скорочують відстань між грядками до 30-40 см.

4. Землю в лунках зволожують, в кожну висівають по п'ять насіння і прикопують. Глибина посадки не повинна перевищувати трьох сантиметрів.

Через десять днів, коли з'являться перші сходи, потрібно буде прорідити грядки, залишаючи відстань між паростками 8-15 см. Довгоплетисті сорти вимагають повторного проріджування після першого справжнього листка для досягнення проміжку 20-25 см. Щоб не пошкодити корінці рослин, які залишились, сходи не виривають , а прищипують або зрізають.

Особливості правильного догляду

Якісний догляд за огірками полягає в прополюванні та розпушуванні грунту, поливі, підживленні, прищипуванні й підв'язці.

Особливу увагу слід приділити поливу: він повинен бути помірним, у міру підсихання землі. Під час рясних дощів рослини не поливають, навпаки - створюють канавки, щоб не застоювалася вода і не загнили коріння. При культивуванні в відкритому грунті поливати потрібно обережно, щоб вода не потрапила на листя, інакше під відкритим сонцем рослини отримають опік.

Прополювати і рихлити ґрунт потрібно своєчасно, щоб сміттєві культури не забирали корисні речовини і земля не пересихала і не почала тріскатися.

За сезон огірки підживлюють чотири рази: після сходів, на етапі цвітіння і двічі в період плодоношення.

Збір можна починати вже в другій декаді липня, перевіряючи грядки раз в два-три дня. Під час активного плодоношення збір проводять майже щодня, знімаючи навіть хворі і некрасиві плоди, щоб кущ не перестав плодоносити.

Вирощувати огірки у відкритому грунті дещо складніше, ніж в тепличних умовах, але, в той же час, це позбавляє від додаткових турбот. Неважливо, яким способом ви вирощуєте огірки: при якісному догляді вони обдарують вас рясним врожаєм.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×