Складно уявити життя середньостатистичної людини без наявності моркви в раціоні. Цей овощ використовується в різноманітних стравах - холодних, гарячих, солодких, гострих, солоних. Моркву використовують в якості сировини для випічки і десертів, гризуть в сирому вигляді під час перекусу і готують всілякими способами.

Крім доступного різноманітності, вона має масу цінних властивостей, втім, є і протипоказання.

ОПИС МОРКВИ, ДЕ ВИРОЩУЮТЬ, ПОПУЛЯРНІ СОРТИ

Морква - всім відомий городній овощ. У їжу вживають його солодкуватий корінь, багатий вітамінами. На сьогоднішній день сортів моркви існує незліченна кількість. Для зручності їх розділили на дві великі групи: дику і посівну. За кольорами морква буває жовтою, помаранчевою, бордовою, білою, оранжево-червоною, фіолетово-помаранчевою і навіть зеленою.

Незважаючи на популярність, вона досить примхлива у вирощуванні. Особливо вимогливий овощ до грунту: його потрібно заздалегідь підготувати, при необхідності розкислювати вапном або доломітованим борошном. Підготовчі роботи потрібно проводити восени. Місце для посадки повинно бути добре освітлюваним, перед посівом його знову глибоко розпушують і удобрюють.

Залежно від термінів дозрівання врожаю, всі сорти коренеплоду ділять на ранні, середньостиглі та пізні.

Популярні ранньостиглі:

● Амстердамська;

● Паризька каротель;

● Пармекс;

● Драгон.

середньостиглі:

● Нантская 4;

● Вітамінна 6;

● Лосіноостровская;

● НИИОХ 336.

пізні:

● ВІТАЛОНГ;

● YellowStone;

● Королева осені;

● Шантене 2461.

ХАРАКТЕРИСТИКИ ДИКОЇ МОРКВИ

Дику моркву відносять до дворічних рослин, хоча серед них зустрічаються і однорічні представники. Вона росте по всьому світу: в Африці, Австралії, Європі та Америці.

На відміну від посівної, дика морква зовсім не примхлива, тому її паростки і суцвіття можна зустріти навіть уздовж автомобільних доріг. Її активно використовують у медицині: починаючи з насіння і плодів, і закінчуючи корінням і бадиллям.

Опис поживних властивостей моркви, її вітамінний склад

Плід моркви багатий:

● вітамінами B, РР, С, Е, К;

● каротин (вітамін А);

● калій, залізо, фосфор, магній, кобальт, мідь, йод, цинк, хром, нікель, фтор;

● ефірні масла, які забезпечують властивий моркви аромат.

У складі продукту 1,3% білків і 7% вуглеводів. У 100 грамах міститься лише 34 ккал.

Користь від вживання овоча буде тільки в разі помірної кількості. У день достатньо всього однієї моркви середніх розмірів.

Морквяний сік відмінно тонізує і омолоджує завдяки антиоксидантам. Включення коренеплоду в щоденний раціон сприяє поліпшенню травлення, допомагає запобігти очні захворювання, пухлини і виразки, нефрити, а також допомагає в процесі їх лікування. Варену моркву часто рекомендують хворим на цукровий діабет.

НА ЩО ВАЖЛИВО ЗВЕРНУТИ УВАГУ ПРИ ВЖИВАННІ МОРКВИ

Першим етапом є вибір продукту. Коренеплід повинен бути щільним, з зеленуватою верхівкою.

Небажано купувати:

● млявий;

● зморщений;

● з наростами або плямами;

● деформований;

● з надмірно рясною бадиллям.

Через велику кількість каротину в складі, окрас натурального продукту стає насиченим і яскравим. Морква також не повинна бути занадто великою, в середньому один плід важить до 150 грамів.

Для регулярного додавання овоча в раціон, бажано знайти надійного постачальника органічних продуктів, ще краще - вирощувати їх самостійно.

У день не потрібно вживати більше 300 грамів, інакше буде розвиватися гіпервітаміноз вітаміну А. Порції з однієї-двох морквин буде досить, щоб забезпечити організму повноцінний комплекс вітамінів.

В ЯКИХ ВИПАДКАХ ЇЇ ВЖИВАННЯ МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНИМ

У кожного продукту є протипоказання, тому, перед початком інтенсивного вживання, потрібно ознайомитися і з ними.

Неприпустимо включати в раціон моркву людям із загостренням виразок шлунка і дванадцятипалої кишки, і в випадках запалення тонкого кишечника. Особливу увагу потрібно звертати на реакцію організму: якщо шкіра починає жовтіти після вживання моркви, або проявляється будь-яка інша алергічна реакція, не варто йти наперекір своєму фізичному стану.

Жінкам,які годують груддю протипоказана морква, якщо у дитини з'являються симптоми алергії на цей продукт.

Морква неймовірно цінна для здоров'я, вона дуже потрібна дитячому організму для нормального росту і розвитку. Але, як і з будь-яким продуктом, все добре в міру. Зловживання морквою може привести до гіпервітамінозу, який протікає і лікується набагато складніше, ніж нестача вітамінів.

І віддавати перевагу, звичайно ж, краще натуральним овочам, які ви виростили на своїй ділянці: так ви точно будете впевнені в їх користь.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×