- Поради та рекомендації
- 0 вподобали
- 2942 переглядів
- 0 коментарі
Складно уявити життя середньостатистичної людини без наявності моркви в раціоні. Цей овощ використовується в різноманітних стравах - холодних, гарячих, солодких, гострих, солоних. Моркву використовують в якості сировини для випічки і десертів, гризуть в сирому вигляді під час перекусу і готують всілякими способами.
Крім доступного різноманітності, вона має масу цінних властивостей, втім, є і протипоказання.
ОПИС МОРКВИ, ДЕ ВИРОЩУЮТЬ, ПОПУЛЯРНІ СОРТИ
Морква - всім відомий городній овощ. У їжу вживають його солодкуватий корінь, багатий вітамінами. На сьогоднішній день сортів моркви існує незліченна кількість. Для зручності їх розділили на дві великі групи: дику і посівну. За кольорами морква буває жовтою, помаранчевою, бордовою, білою, оранжево-червоною, фіолетово-помаранчевою і навіть зеленою.
Незважаючи на популярність, вона досить примхлива у вирощуванні. Особливо вимогливий овощ до грунту: його потрібно заздалегідь підготувати, при необхідності розкислювати вапном або доломітованим борошном. Підготовчі роботи потрібно проводити восени. Місце для посадки повинно бути добре освітлюваним, перед посівом його знову глибоко розпушують і удобрюють.
Залежно від термінів дозрівання врожаю, всі сорти коренеплоду ділять на ранні, середньостиглі та пізні.
Популярні ранньостиглі:
● Амстердамська;
● Паризька каротель;
● Пармекс;
● Драгон.
середньостиглі:
● Нантская 4;
● Вітамінна 6;
● Лосіноостровская;
● НИИОХ 336.
пізні:
● ВІТАЛОНГ;
● YellowStone;
● Королева осені;
● Шантене 2461.
ХАРАКТЕРИСТИКИ ДИКОЇ МОРКВИ
Дику моркву відносять до дворічних рослин, хоча серед них зустрічаються і однорічні представники. Вона росте по всьому світу: в Африці, Австралії, Європі та Америці.
На відміну від посівної, дика морква зовсім не примхлива, тому її паростки і суцвіття можна зустріти навіть уздовж автомобільних доріг. Її активно використовують у медицині: починаючи з насіння і плодів, і закінчуючи корінням і бадиллям.
Опис поживних властивостей моркви, її вітамінний склад
Плід моркви багатий:
● вітамінами B, РР, С, Е, К;
● каротин (вітамін А);
● калій, залізо, фосфор, магній, кобальт, мідь, йод, цинк, хром, нікель, фтор;
● ефірні масла, які забезпечують властивий моркви аромат.
У складі продукту 1,3% білків і 7% вуглеводів. У 100 грамах міститься лише 34 ккал.
Користь від вживання овоча буде тільки в разі помірної кількості. У день достатньо всього однієї моркви середніх розмірів.
Морквяний сік відмінно тонізує і омолоджує завдяки антиоксидантам. Включення коренеплоду в щоденний раціон сприяє поліпшенню травлення, допомагає запобігти очні захворювання, пухлини і виразки, нефрити, а також допомагає в процесі їх лікування. Варену моркву часто рекомендують хворим на цукровий діабет.
НА ЩО ВАЖЛИВО ЗВЕРНУТИ УВАГУ ПРИ ВЖИВАННІ МОРКВИ
Першим етапом є вибір продукту. Коренеплід повинен бути щільним, з зеленуватою верхівкою.
Небажано купувати:
● млявий;
● зморщений;
● з наростами або плямами;
● деформований;
● з надмірно рясною бадиллям.
Через велику кількість каротину в складі, окрас натурального продукту стає насиченим і яскравим. Морква також не повинна бути занадто великою, в середньому один плід важить до 150 грамів.
Для регулярного додавання овоча в раціон, бажано знайти надійного постачальника органічних продуктів, ще краще - вирощувати їх самостійно.
У день не потрібно вживати більше 300 грамів, інакше буде розвиватися гіпервітаміноз вітаміну А. Порції з однієї-двох морквин буде досить, щоб забезпечити організму повноцінний комплекс вітамінів.
В ЯКИХ ВИПАДКАХ ЇЇ ВЖИВАННЯ МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНИМ
У кожного продукту є протипоказання, тому, перед початком інтенсивного вживання, потрібно ознайомитися і з ними.
Неприпустимо включати в раціон моркву людям із загостренням виразок шлунка і дванадцятипалої кишки, і в випадках запалення тонкого кишечника. Особливу увагу потрібно звертати на реакцію організму: якщо шкіра починає жовтіти після вживання моркви, або проявляється будь-яка інша алергічна реакція, не варто йти наперекір своєму фізичному стану.
Жінкам,які годують груддю протипоказана морква, якщо у дитини з'являються симптоми алергії на цей продукт.
Морква неймовірно цінна для здоров'я, вона дуже потрібна дитячому організму для нормального росту і розвитку. Але, як і з будь-яким продуктом, все добре в міру. Зловживання морквою може привести до гіпервітамінозу, який протікає і лікується набагато складніше, ніж нестача вітамінів.
І віддавати перевагу, звичайно ж, краще натуральним овочам, які ви виростили на своїй ділянці: так ви точно будете впевнені в їх користь.