ЯК ВИРОСТИТИ ОЖИНУ

Пишний колючий чагарник з темно-фіолетовими або чорними ягодами - ожина - перевершує по врожайності малину в два-три рази. Незважаючи на близьку спорідненість, ожина менш вибаглива в догляді: більш стійка до хвороб і шкідників, не боїться посухи і не вимагає особливого складу грунту.

Великі ягоди, вага яких варіюється в межах 5-20 грамів, являють собою джерело вітамінів і мінералів, що стимулюють імунну систему, благотворно впливають на стан шкіри і кровообіг.

Коли краще висаджувати ожину

Слушна нагода для висадки саджанців ожини - друга половина весни, коли земля достатньо прогріта. Місце слід вибирати там,де добре освітлюється, без протягів, захищене від вітрів.

Підготовкою грунту займатися потрібно з осені: ретельно прополоти, розпушити, а при необхідності - внести добрива.

Якщо посадка живців припала на осінь, здійснюють її з кінця літа до серйозних похолодань. Висаджені восени рослини мають менше шансів пережити зиму, ніж весняні, зате, в разі успіху, будуть більш стійкими до захворювань і перепадів температур.

Які сорти є морозостійкими і підходять для нашої зими:

Найвитривалішим сортом ожини вважається Агавам (Егоуем): він здатний витримувати морози аж до 40ºС.

Natchez - відноситься до ранньостиглого сорту, непогано переносить морози, але вимагає укриття на зиму.

Black Satin не боїться спеки і холодів, пізньостиглий. Кущі без шипів.

Chester Thornless і Illini Hardy здатні витримувати зниження температури до -30ºС.

Darrow лише трохи поступається Агавама: витримує морози до -34ºС.

Ці сорти ожини вважаються найбільш морозостійкими, вони не вимагають приховування на зиму. Але можна безперешкодно вирощувати і більш теплолюбні види, забезпечивши їм якісне укриття.

СПОСОБИ УКРИТТЯ РОСЛИН ВІД МОРОЗОВ

Перед тим, як укрити ожину на зиму, кущ обрізають: вкорочують пагони,які утворились навесні  до 1,7-2 метрів, видаляють слабкі гілки і зрізають під корінь пагони другого року відразу після закінчення плодоношення.

Землю мульчують за допомогою торфу або сухої тирси. Грунт і рослини для профілактики обприскують від хвороб і шкідників. Після цього кущі вкривають одним із запропонованих способів.

Спосіб 1. Гілки знімають зі шпалер і укладають на землю, присипаючи листям кукурудзи. Після цього рослину накривають плівкою. Щоб знизити ризик пошкодження гілок, потрібно заздалегідь прив'язати до них важки, які поступово опустять їх до землі. Це роблять в кінці літа.

Спосіб 2. Пагони ожини скручують, формуючи вузький довгий кущ, який закріплюють мотузками. Обертають агроволокном і укладають на землю. Щоб гілки не піднімалися, біля основи можна покласти грузик. Землю присипають шаром сухої тирси, нею ж засипають кущ ожини по всій довжині. Накривають плівкою.

Спосіб 3. Молоді саджанці можна вкрити листям, гілками або великими пластиковими пляшками, попередньо виконавши в них отвори для доступу кисню.

ЯК ПРАВИЛЬНО СФОРМУВАТИ КУЩ ОЖИНИ

Формують кущі з появою перших стебел. Не можна допускати самовільного зростання: їх потрібно обережно направляти по стовпчику в висоту. На наступних роках життя рослини, молоді пагони необхідно відокремлювати від плодоносних, продовжуючи напрямок росту.

Особливості підв'язки ожинових кущів:

Шпалерна. Підв'язка до подвійних або одинарних шпалер забезпечує підвищення стійкості до грибкових захворювань, гілки не стеляться по землі і ягоди не брудняться.

Віялова. Між кущами встановлюють кілочки, до них підв'язують по кілька пагонів з двох кущів. Підходить для молодих кущиків.

Пучком. Кілочок вбивають в землю в центрі куща, всі пагони збирають в пучок і прив'язують до нього.

Одиночна. Опору встановлюють поруч з кущем, до неї прив'язують пагони. Застосовується при одиночному вирощуванні ожини.

ЯК ДОТРИМУВАТИСЬ БАЛАНСА ВОЛОГИ ДЛЯ РОСЛИНИ

Землю потрібно регулярно розпушувати і зволожувати. Велика кількість води рослині потрібно під час визрівання плодів.

Ожина легко переносить посуху, але випробовувати її не варто. Поливають кущі в міру підсихання.

Щоб полегшити собі роботу по прополці і поливу, землю потрібно мульчувати. Для цього добре підходить перепрілий гній: він буде поступово підживлювати корисними речовинами. Можна використовувати опале листя або скошену траву.

Важливим моментом у вирощуванні ожини є притінення молодих рослин (півтори-два тижні після висадки), а також дорослих чагарників на час дозрівання плодів, щоб не зіпсувався їх товарний вигляд. Для цього натягують притіняючу мережу.

Вирощування ожини - давно вже не екзотика. У догляді вона не настільки вимоглива, щоб відмовитися від вітамінних ягід і рясного врожаю.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×