ЯК ЗРОБИТИ ЖИВУ ОГОРОЖУ

Жива огорожа - предмет мрій багатьох садівників. Але більшість мрійників так і не наважуються на цей крок, помилково вважаючи, що потрібно буде приділяти догляду за нею занадто багато сил і часу. Звичайно, як і будь-якій рослині, чагарникам і деревам потрібна турбота і увага. Однак, при правильному підході, вдасться створити живопліт, який буде регулярно радувати вас цвітінням, при цьому не забираючи всі дорогоцінні години дозвілля.

ОГОРОЖА ЯК ПРЕДМЕТ, ЯКИЙ МОЖЕ НАДАТИ КРАСИ ВАШОМУ ДВОРУ І ПРИХОВАТИ НЕДОЛІКИ

Жива огорожа замість паркану або як роздільник території - ефектне рішення для будь-якої ділянки. Завдяки достатку форм, кольорів і рельєфів, вдасться створити унікальну композицію, яка буде не тільки радувати господарів своїм зовнішнім виглядом, але і послужить захистом від сторонніх очей, непроханих гостей, надлишкового шуму і сильних поривів вітру.

ДЛЯ ПОЧАТКУ ТРЕБА ВИЗНАЧИТИСЬ З ВИДОМ РОСЛИН, ЯКІ БУДУТЬ ВИКОРИСТОВУВАТИСЬ

На вибір садівникам є величезна кількість варіацій. Якщо вільного часу і так дефіцит, вдалим рішенням будуть вільно зростаючі кущі. Вони не вимагають особливої ​​уваги, регулярної стрижки і професійних навичок. Для цього підійдуть кущі спіреї, чубушника, дейції або канадська ялина і ялівець.

Якщо час і навички дозволяють, можна вразити перехожих стриженими кущами туї, граба, тиси, бірючини, кизильника, барбарису або глоду. Незвично виглядають змішані з різних видів рослин огорожі, коли листя відрізняється кольором або відтінком.

Високі кущі і дерева (ялина, липа, туя, верба біла, граб) підходять для створення заборів по периметру ділянки. Для поділу території або її декорації використовують низькорослі рослини.

Обережно виглядатимуть стрижені кущі заввишки до одного метра: бересклет японський або жимолость блискуча. Для шанувальників розкоші підійдуть свободорослі низькі чагарники японської айви і спіреї, магонии, вересу.

Огорожі середньої висоти досягають одного-трьох метрів, для них підходять не тільки кущові рослини, а й дерева: пузиреплідник, бірючина, глід, барбарис, бузок.

ПІДГОТОВЧІ ЕТАПИ РОБІТ: ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ

Підготовка до посадки живоплоту складається з декількох етапів:

Підготовка землі: прополка, розпушування, додавання добрив. При необхідності, внесенням вапна знижують кислотність, для лужного грунту - торфом; для полегшення важкої грунту вносять пісок, до супісків додають суглинки.

Нанесення розмітки. У передбачуваному початку росту живоплоту встановлюють кілочок, до нього прив'язують довгу мотузку. З її допомогою намічають пряму лінію потрібної довжини.

Далі для рослин готують траншеї або ями глибиною не менше півметра. Якщо планується висадка рослини одним рядом, досить буде траншеї шириною 50 см, якщо двома рядами - до 90 см. Для кущів з добре розвиненою кореневою системою іноді потрібні більш глибокі і широкі ями.

На цьому етапі підготовчі роботи закінчуються, і можна приступати до посадки.

Для підвищення приживлюваності рослин, коріння умочують в розчин з глини і коров'яку. Висаджувати кущики найкраще восени, але, при необхідності, підійде і рання весна, до моменту розпускання листя.

ЯКІ ВИБРАТИ КВІТИ, ЩОБ ОГОРОЖА РАДУВАЛА ВАС ВСЮ ВЕСНУ, ЛІТО І ОСІНЬ

Створювати живопліт з рослин одного виду - варіант для шанувальників класики. На жаль, в цьому випадку, яскравої прикраси протягом усього сезону домогтися практично неможливо.

Для бажаючих милуватися квітучими деревами та чагарниками з квітня по жовтень кращим рішенням буде посадка змішаної огорожі. Можна дати волю фантазії, і, з огляду на особливості цвітіння різних рослин, створити неповторну композицію.

Добре поєднуються бузок, буддлея, бузок і шипшина. При виборі різних сортів кожного з цих чагарників, вийде яскравий різнорівневий паркан, який буде радувати тривалим цвітінням і п'янким ароматом.

ОСОБЛИВОСТІ ДОГЛЯДУ ЗА КВІТАМИ

У догляді за живоплотом важлива регулярність.

Основні правила:

вчасно рихлити і прополювати грунт;

для полегшення робіт використовують мульчу, не менше 5 см у висоту;

інтенсивний полив потрібно в перші три тижні після висадки, після цього обмежуються ретельно поливом у міру підсихання землі;

влітку рослини додатково зрошують водою;

разом з водою вводять некореневі підгодівлі і стимулятори росту;

ранньою весною проводять санітарну обрізку кущів та дерев;

в перший рік формуючу обрізку проводять навесні або восени, а коли кущі досягли потрібної висоти - регулярно, аж до разу на місяць, щоб підтримувати потрібну форму.

Догляд за живоплотом не завжди надто клопітка. Якщо ви не бажаєте приділяти багато часу квітучому забору, можна висаджувати вільно зростаючі чагарники. При грамотному поєднанні різних видів і сортів рослин, можна домогтися цвітіння огорожі протягом усього сезону. Дайте волю своїй фантазії: для особливо оригінальних підійде жива огорожа з очерету, а для шанувальників класики - з дівочого винограду.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×