ДИНІ- ПОСАДКА І РОЗВЕДЕННЯ

Мрія будь-якого городника - диня, вирощена на своїй ділянці. Тому що вона точно буде солодка, корисна і соковита. Вимоглива теплолюбна рослина любить помірну вологість, але добре переносить посуху. Для швидкого і здорового розвитку потрібно достатнє освітлення і багатий вітамінами і мінералами складу землі.

КОЛИ ТРЕБА ВИСАДЖУВАТИ СЕМЕНА

У більшості випадків для вирощування дині готують розсаду. Підходящим часом для посіву вважаються середина березня або кінець квітня. При посіві у відкритий грунт необхідно дочекатися достатнього прогрівання землі: це відбувається в травні.

Грунт для розсади набувають в спеціалізованих магазинах або готують самостійно: змішують торф, перегній, деревну золу і мінеральні добрива. Для кожного насіння - окрема ємність, діаметром не менше десяти сантиметрів. Глибина посадки динного насіння - півтора сантиметра.

ДЕ ЗАЛИШАТИ ГОРЩИКИ З ВИСАДЖЕНИМ НАСІННЯМ

Після висадки розсаду поміщають на підвіконні - рослини люблять сонячне світло і тепло. Температура в приміщенні повинна бути в межах 20-25ºС, в нічний час і похмуру погоду її слід знижувати на пару-трійку градусів.

У період зростання розсади, паростки слід двічі підгодувати. Першу підгодівлю проводять, коли з'являється справжній листок. На цьому етапі потрібно вводити фосфатні, аміачні і калійні добрива, які допоможуть краще розвиватися надземній і підземній частинам рослини. Повторюють процедуру підгодівлі через два тижні, використовують такий же склад.

ОСОБЛИВОСТІ ВИСАДКИ ПРОРОСЛОГО НАСІННЯ 

Висаджують пророщені насіння після десятих чисел травня, коли земля достатньо прогріється. У розсади на цей момент має бути по 5-7 справжніх листочків. Грунт в ємностях для вирощування перед висадкою ретельно зволожують.

У відкритому ґрунті готують лунки на відстані 0,55 метра, в них акуратно переносять молоді рослини. Щоб знизити ризик розвитку грибкових захворювань, кореневу шийку не слід заглиблювати, а землю навколо паростків мульчують.

ЩО ТАКЕ ШТУЧНЕ ЗАПИЛЕННЯ І ЯК ВОНО ДОПОМАГАЄ У ВИРОЩУВАННІ ДИНІ

Квітки дині діляться на чоловічі і жіночі. Їх розрізняють по ніжці: чоловічі квітки розташовуються на тонкій, а під жіночим утворюється ущільнення розміром з горошину - зав'язь. Якщо рослини вирощуються під відкритим небом, з вільним доступом до них мурах і бджіл, штучне запилення проводити не обов'язково - комахи прекрасно справляються з цією роботою.

При вирощуванні дині в тепличних умовах, овочівникам доводиться займатися цим самостійно, інакше ризик бідного врожаю занадто великий. Незапиленні жіночі квітки засихають разом із зав'яззю, скорочуючи кількість плодів.

Особливості проведення штучного запилення динь:

● здійснюється в часовий проміжок з 6 ранку до полудня;

● при температурі 15-30 градусів і достатньої вологості;

● щоб запилення гарантовано було успішним, на одну жіночу квітку переносять пилок з двох-трьох чоловічих.

Запилювати дині можна різними способами: за допомогою ватної палички, пензлика, скрученого в трубочку шматочка тканини або зірваною чоловічою квіткою. Останній спосіб найбільш надійний: велика частина пилку точно потрапить на маточки. Для цього квітку зрізають і знімають всі пелюстки. Тичинки підносять до поглиблення в жіночій квітці і, злегка постукуючи, запилюють. Не потрібно переживати про кількість чоловічих квітів: їх зазвичай в два-три рази більше, ніж жіночих.

ЯКІ Є МЕТОДИ ПРИСКОРЕННЯ ВРОЖАЮ

1. Прискорити появу врожаю можна за допомогою органічних і мінеральних добрив. Мінеральні добрива вносять комплексно: азотисті + фосфорні + калійні + магній + кальцій.

2. Найнадійнішим методом прискорення врожаю буде попередня підготовка грунту: внесення всіх необхідних дині корисних речовин.

3. До народних способів відносять підвішування плодів. Для цього знадобиться міцна опора. Плоди укладають в сітку по одному і підвішують.

4. При вирощуванні динь на каркасах сітка не знадобиться, достатньо звичайного прищипування точки зростання. Як тільки плоди досягнуть свого нормального розміру, важливо прибрати листя, які закривають їх від сонця.

5. Щоб плоди були великими і швидше дозрівали, потрібно залишати тільки сильні зав'язі, які швидко розвиваються. На одному кущі їх не повинно бути більше шести.

Як підтримувати чистоту плодів

Під плоди, які дотикаються землі підкладають щільний, не пропускаючий вологу матеріал. Оскільки під час активного розвитку дині потрібно рясний полив, підвищується ризик загнивання і розвитку захворювань.

Поливи слід проводити обережно, щоб на плоди потрапляло менше вологи і пилу.

Запах - характерна риса того, що дині дозріли

Стиглість дині визначається не тільки за зовнішнім виглядом. Перший показник - звабливий аромат фруктів. Стиглі плоди без зусиль знімають з ніжок, а деякі можуть самі відділятися від стебел. Під час збору врожаю працювати потрібно обережно, щоб не пошкодити рослини і стиглі дині.

Диня - вибаглива рослина, яка потребує догляду і певних умов. Але всі старання будуть винагороджені рясним врожаєм і солодкими плодами. Заради такого закінчення сезону можна і попрацювати!

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×