Нарциси - однодольні цибулинні багаторічні рослини великого сімейства Амарилісові. Назва «нарцис» в перекладі з грецького означає одурманюючий. Вирощують дані рослини в садах і на клумбах з давніх часів, як в декоративних цілях, так і для використання в сфері медицини та парфумерії в зв'язку з великим вмістом ефірних масел. Також нарциси зображені на багатьох картинах Середньовіччя, так як служать символом самозакоханості.

На даний момент рід Нарцис налічує 54 початкових, так званих первинних видів, а також 59 гібридогенних. Природний ареал нарцисів - країни Середземномор'я, також є види які ростуть в Японії і Китаї.

Являють собою трави з кількома стрічковими листям і стеблами позбавленими листя. Кожне стебло має на собі одну або кілька квіток, покриті плівкою. Цибулини багатошарові, щільні, отруйні, оскільки містять специфічне алкалоїдне з'єднання -нарцісін. Завдяки цьому миші та інші гризуни не пошкоджують цибулини нарцисів. Квітки з лепесткоподібною оцвітиною в формі воронки, складається з 6 частин. В центрі квітки розміщується коронка, яка може бути цілісною або складається з лопатей, самої різної форми - дзвіночка, глибокого або ж майже плоского блюдця. Тичинок всього 6. Вони розміщені в 2 ряди. Рильце маточки тупе, стовпчик у вигляді нитки. Зав'язь з 3 частин, нижня. Після цвітіння утворюється плід - тригранна коробочка, яку заповнюють білі кулясті насіння із запасом білка.

Посадка нарцисів

Цибулини нарцисів висаджують на ділянки з суглинком добре освітлені, або ж з півтінню. Посадку здійснюють з другої половини вересня по кінець жовтня, або ж по початок листопада, якщо осінь тепла. Глибина посадки залежить від величини цибулин, а також структури грунту. Якщо цибулини великі то глибина посадки - до 15 см, якщо маленького розміру приблизно 10 см. Якщо грунт легкий - цибулини садять глибше, якщо ж навпаки - на меншу глибину. Під час висадки цибулини обробляють слабким розчином марганцівки для перешкоди зараження спорами грибків, які можуть бути в субстраті. За 2-3 тижні до посадки грунт копають на глибину 30-40 см і вносять торф, пісок, мінеральні добрива. Після настання заморозків рекомендується вкрити місце посадки шаром мульчі до 10 см.

Догляд за нарцисами

Нарциси навесні поливають 3-5 разів на тиждень, залежно від кліматичних умов. Обережно видаляйте всі бур'яни навколо місця посадки. Для пишного цвітіння і більш високого коефіцієнта розмноження потрібно зробити нарцисам три підгодівлі фосфорними і азотними добривами. Першу здійснюють після появи паростків, другу - в період бутонізації, третю - після початку цвітіння. Після цвітіння ретельно розпушуйте грунт навколо нарцисів.

Викопка і пересадка нарцисів

Нарциси досить швидко розмножуються, коефіцієнт розмноження дорівнює 1 до 4. Коли цибулина формує велику кількість діток навколо себе і починає погано цвісти, то нарциси викопують і розсаджують. Щорічно рекомендують викопувати й пересаджувати цибулини при висадці в грунт багату торфом, так як вони можуть опускатися глибше і не цвісти. Досвідчені садівники також викопують щороку махрові і трубчасті сорти, що зменшує ймовірність виродження.

Викопування нарцисів роблять в липні, коли стебла і листя вже засохли. Після викопування цибулини очищають від старих і пошкоджених коренів, землі і відправляють на просушування на 2-3 тижні. Після просушування цибулини зберігають в сухому темному приміщенні з температурою від 17 до 25 градусів Цельсія до подальшої висадки восени.

Хвороби нарцисів

Найбільш поширеними хворобами нарцисів є фузаріоз, ботрітіоз, склероціальна гниль, бактеріальна гниль, пенніцілезна гниль, іржа, курвуларія, бактеріальна парша. Причиною розвитку даних захворювань є надлишок фосфорних добрив, зайва вологість ґрунту, порушення правил збереження цибулин. Для профілактики цих захворювань грунт поливають фунгіцидами, покращують дренаж, додають в субстрат більше піску, а також видаляють і спалюють пошкоджені частини рослин.

Шкідники нарцисів

Основними шкідниками цибулин нарциса є жуки-ковалики, муха цибулева журчалка, цибулинний кореневий кліщ, капустяна совка, капустянка звичайна, стеблова та цибулинні нематоди, слимаки, попелиці. Методи боротьби з даними шкідниками наступні: обробка цибулин і грунту гарячою водою, ретельна вскопка ділянки і видалення личинок, гнізд комах, видимих ​​кладок яєць, видалення заражених цибулин, обробка інсектицидами як самих цибулин, так і грунту.

Класифікація нарцисів

Всі нові сорти нарцисів реєструє організація, заснована в Лондоні в 1808 році - Королівське Садівниче Товариство. На даний момент виділяють 13 груп нарцисів, 12 садових і одну групу природних видів.

Група 1 Трубчасті нарциси

Кожен квітконіс представників даної групи несе на собі одну велику квітку, частки оцвітини і трубка мають однакову довжину. Забарвлення квіток біла, жовта, або ж двоколірна, трубка біла, а оцвітина жовта, або ж навпаки. Цибулини у трубчастих нарцисів великі, до 5 см в діаметрі. Сорти добре розмножуються, цвітуть переважно рано. Використовують в міксбордерах, для зимової вигонки, висадки в горщики на балконі. Найбільш відомими сортами трубчастих нарцисів є Dutch Master, Beersheba, Spellbinder.

Група 2. Крупнокорончаті нарциси

У даної групи нарцисів коронка більше третини довжини окремої частки оцвітини. Квітки поодинокі. Коронка може бути як гладкою, так і так і гофрованою. Часто по краю коронки є контрастний ободок. Цибулини менше, ніж у трубчастих нарцисів. У крупнокорончатих нарцисів найбільш різноманітне забарвлення з усіх груп. Пелюстки оцвітини можуть бути білі, жовті, кремові, лимонні. Трубка ж буває як біла і жовта, так і з вкрапленнями рожевого. Сорти крупнокорончатих нарцисів висаджують на клумби, вирощують під зріз, висаджують уздовж садових доріжок. Популярними сортами цієї групи є: Avalon, Ice Follies, Accent, Bella Vista.

Група 3. Мілкокорончаті нарциси

У мілкокорончатих нарцисів довжина коронки менше третини довжини частки оцвітини. Трубка за формою нагадує блюдце або чашу. Квітки поодинокі з яскравим солодким ароматом, цвітіння тривале і рясне. Забарвлення квіток переважно біле, з відтінками жовтого і рожевого, оранжевого і абрикосового. Терміни цвітіння пізні. Висота квітконосів від 35 до 50 см. Сорти мілкокорончатих нарцисів використовують для висадки в сади, в рабатки, невеликі горщики. Найвідоміші сорти цієї групи: Sabine Hay, Scarlet Gem, Geramium, Audibon, Verger, Birma.

Група 4. Махрові нарциси

Дана група відома з 19 століття, виділені в окрему групу вже в 20 столітті. З'явилися дані сорти спочатку як результат спонтанної селекції, а в подальшому як результат вже цілеспрямованої селекції. Частки оцвітини або ж коронка махрові. Квітки на стеблі поодинокі або ж зібрані в суцвіття до 5 штук. Забарвлення квіток найрізноманітніше - біла, рожева, лимонна, жовта, оранжева. Висота квітконосів від 15 до 60 см. Терміни цвітіння махрових нарцисів пізні. Багато сортів володіють сильним ароматом. Особливістю групи є те, що квітки намокають під час дощу і часто ламають квітконоси. Махрові нарциси використовують для вигонки, зрізання, вирощування в садах. Найпопулярнішими сортами махрових нарцисів є Dick WIlden, Double Fashion, Full House, Irene Copeland, Tahiti, Replete.

Група 5. Тріандрусові нарциси

Квітконоси даної групи нарцисів невисокі, всього 25 см. Несуть на собі по дві більше поникаючих квітки білого або жовтого забарвлення, з відігнутими частками оцвітини. Коронка маленька. Цвітіння раннє. Висаджують на кам'янисті гірки і в тінистих садах, використовують для натуралізації. Популярні сорти тріандрусових нарцисів: Liberty Bells, Ice Wings, Hawera.

Група 6. Цикламеновидні (Cyclamineus)

Представники цієї групи є гібридами садових нарцисів з нарцисом цикламеновидним. Квітки поодинокі, нагадують квітки цикламена, розміщені на невеликому (15-20 см) квітконосі. Частки оцвітини відігнуті назад, трубка тонка, довгаста. Пелюстки оцвітини жовті або білі, коронка може бути біла, жовта або ж помаранчева. Зацвітають раніше інших груп нарцисів. Висаджують групами разом з крокусами, мускарі, карликовими ірисами в кам'янистих садах, уздовж садових доріжок. Найбільш відомі сорти цикламеновидних нарцисів: Jetfire, Jumblie, Charity May, Peeping Tom, Wisley, Dove Wings, Little Witch.

Група 7. Жонкілієвидні нарциси

Є гібридами садових нарцисів і видового нарциса Жонкіля. Квітконоси високі, до 50 см заввишки, несуть на собі від двох до шести ароматних квіток жовтого або білого кольору. Коронка маленька, широка, у вигляді чаші. Частки оцвітини відігнуті назад, подовжені. Цвітуть пізно. Ростуть добре без пересадки 7 років. Використовують як в міксбордерах, так і для вирощування під зріз. Популярні сорти жонкілієвидних нарцисів: Baby Moon, Bellsong, Step Forward, Trevethian, Sun Disc.

Група 8. Таццетовидні нарциси

Невелика група сортів, які виведені на основі нарциса Таццета. Мають міцні квітконоси, на яких розміщено гроновидні суцвіття з 3-8 запашних квіток. Квітки жовті, кремові або білі, з округлими, складчастими пелюстками. Чашечка менше 1/3 довжини пелюсток, укорочена. Представників цієї групи найчастіше використовують під вигонку і для вирощування під зріз. Популярні сорти таццетовидних нарцисів: Grand Soleil d'Or, Erlicheer, Orange Wonder, Laurens Koster.

Група 9. Поетичні нарциси

Є гібридами видового Поетичного нарциса. Мають запашнв квітки з білими пелюстками і жовтою або помаранчевою дисковидною коронкою з червоною облямівкою. Квітконоси до 50 см заввишки, міцні. Цвітіння проходить пізно. Цибулина маленька, добре розмножується. Можуть довго вирощуватися на одному місці. Висаджують в міксбордери, вирощують під зріз. Популярні сорти: Sarchedon, Red Rim.

Група 10. Бульбокодіум гібриди або ж Брандушка нарциси

Батьківщиною цієї групи є високогір'я Середземноморської частини Європи. Володіють низькими (до 15 см) квітконосами, вінчають які маленькі жовті або білі квіти у формі спідниці. Пелюстки маленькі, гострі. Форма у вигляді воронки. Цибулини маленькі, вимагають укриття на зиму.

Група 11. Розрізнокорончаті нарциси

Мають квіти з розрізаною на третину довжини або навіть більше коронкою. Пелюстки можуть бути білими, жовтими, кремовими. Коронка жовта, біла, або ж двоколірна. Відповідно до класифікації дана група поділяється на два типи:

split corona - пелюстки (частки оцвітини) і частини коронки розташовуються навпроти;

papilion - частки оцвітини і сегменти коронки розміщені по типу метелика.

Сорти цієї групи вирощують під зріз, в горщиках на балконі, в злегка затінених садах і на клумбах разом з мускари, тюльпанами Грейга і крупноцвітковими крокусами.

Популярні сорти розрізнокорончатих нарцисів: Pretty in Yellow, Mondragon, Cassata, Orangery, Palmares.

12 група - Інші нарциси

Невелика група нарцисів, в яку включені всі сорти, які з різних причин не внесли в попередні 11 груп. Добре переносять морози і ростуть майже на будь-якому грунті. Найчастіше використовують для прикраси саду.

Група 13. Дикі види і їх гібриди

У цю групу включають всі дикорослі види і їх махрові гібриди. У продаж майже не надходять, тому що не переносять сильні морози.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×