Полуничне дерево або дендробентамія - виходець з теплих країн, який часто використовують для декорування двору або вирощування в квартирних умовах.

ОПИС РОСЛИНИ, ЙОГО ПРИЗНАЧЕННЯ І ГЕОГРАФІЯ ІСНУВАННЯ

Полуничне дерево або кудранія - вид багаторічних листопадних дерев роду Дерен, може бути представлено у вигляді чагарнику. У висоту рослина здатна досягати шести метрів при тривалості життя понад 50 років.

Самовільно виростає кудранія на території лісових і гірських схилів при субтропічному і тропічному кліматі: в Східній Азії, Китаї, Афганістані та Ірані.

Особливою популярністю користується полуничне дерево в якості живої огорожі. Крім цього, рослина цінна для різних сфер промисловості: листя використовують як корм для шовкопрядів, з гілок роблять жовтий барвник, а з кори - папір. Деревину активно застосовують для виготовлення музичних інструментів, сувенірів і меблів, завдяки високим показникам міцності, легкості і красивою текстурою.

Плоди полуничного дерева славляться вмістом вітамінів В, С і Р, а також наявністю рутина, каротину, заліза, пектинів і глікозидів при обмеженій кількості кислот. Вживання ягід рекомендують при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту, печінки і селезінки; гіпертонії, недокрів'ї.

Відвар з кори кудраніі є сильним антисептиком і прискорює процес загоєння ран.

ОСОБЛИВОСТІ ПОСАДКИ

При виборі грунту для посадки полуничного дерева, віддавати перевагу краще добре дренованим, слабкокислим або нейтральним грунтам.

При визначенні місця посадки, потрібно враховувати деякі особливості рослини:

небажаний надлишок вологи в грунті і вологий клімат;

потрібна велика кількість світла і тепла;

при промерзанні грунту великий ризик загибелі рослини;

морозостійкість підвищується з віком.

Примхливість дендробентаміі обумовлена ​​її батьківщиною: звикла рости в теплому сухому кліматі, їй дуже складно адаптуватися до європейських перепадів температур і рясності опадів.

Тому її часто вирощують в квартирних умовах: на час спокою переносять в прохолодну кімнату, а в період вегетації - виносять на відкритий грунт.

Перед посадкою грунт потрібно попередньо підготувати: змішати дернову землю з перегноєм, торфом і піском в пропорції 2: 1: 1: 1. Дно ями покривають 30-сантиметровим шаром дренажу, щоб перешкодити застою вологи.

ЯК ПРАВИЛЬНО ДОГЛЯДАТИ ЗА РОСЛИНОЮ

На зиму кудранію ретельно вкривають: на землю навколо стовбура викладають перегній або опале листя, а сам стовбур і гілки обертають нетканим матеріалом.

По весні рослини звільняють з укриттів і проводять санітарну обрізку: видаляють пошкоджені і уражені захворюваннями пагони. Разом з ними зрізають бічні, зростаючі вгору і всередину крони.

Формуюча обрізка проводиться влітку: кущу або дереву надають бажану форму.

В особливо спекотні дні необхідний інтенсивний полив і дощування.

ЧОМУ ДЕРЕВО НАЗИВАЮТЬ ПОЛУНИЧНИМ

У назві рослини немає ніяких загадок і легенд. Кудранію називають полуничним деревом, тому що її плоди віддалено нагадують ягоди відомої улюблениці городоводів. За смаком, властивостями і особливостям, у них немає абсолютно нічого спільного.

ЇСТІВНІ ПЛОДИ КУДРАНІЇ

Смак ягід полуничного дерева незвичний, складно підібрати порівняння. Він абсолютно позбавлений кислинки, властивої більшості відомих нам ягід, з вираженою солодкістю. Віддалено нагадує хурму, але без терпкості.

Плоди можна сміливо вживати, правда, зазвичай їх можна зустріти у вигляді варених, джемів, компотів і морсів. Справа в тому, що зберігатися свіжа ягода може лише кілька годин, після чого втрачає свої смакові якості. Свіжі плоди кудраніі будуть корисні для організму, а незвичайний смак урізноманітнює раціон.

Полуничне дерево рідко зустрінеш на дачах та земельних ділянках. Через примхливості до кліматичних умов, вирощувати її достатньо проблематично. Найскладнішими є перші роки життя рослини, зате якщо садівник зміг задовольнити всі його потреби, на десятому році життя дерево віддячить 200-кілограмовим урожаєм. Не переживайте, перші ягоди з'являються на третьому-четвертому році, а самий рясний урожай припадає на десятиліття.

Екзотика все більше користується популярністю серед шанувальників новизни і різноманітності. Рішення вирощувати дендробентамію - хороший спосіб підвищити свій професіоналізм і прикрасити свої володіння.

Комментарии (0)

На данный момент комментариев нет

Новий коментар

Product added to wishlist
Продукт додано для порівняння
×